Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България гони още двама служители на посолството на Русия

Българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата, като те имат 72 часа да напуснат страната.

Това са съобщили за ТАСС от руското посолство в България.

Заместник-посланикът беше извикан днес в българското външно министерство, като му беше връчена нота, с която се обявяват за персона нон грата служители на посолството, уточниха от руската дипломатическа мисия.

От Министерството на външните работи (МВнР) на България уточниха, че са получили писмо от прокуратурата, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната разузнавателна дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По сигнал на ДАНС са образувани досъдебни производства. Двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

По-рано българският министър-председател Бойко Борисов обяви готовност да бъдат обявени руски дипломати за персона нон грата заради делото за шпионаж.

На свой ред заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви по-рано днес, че „ако България предприеме недружелюбни стъпки към Русия, тогава, разбира се, те трябва да разберат там„, че ответни стъпки ще последват от руска страна.

На 18 март бяха задържани шестима българи по подозрение за шпионаж. На 22 март в 5 сутринта съдът остави петима от задържаните в ареста. Шестият задържан е с наложена мярка гаранция, тъй като е съдействал напълно на разследването.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Фермери искат гаранционен фонд за преодоляване на загубите при бедствия

Създаване на гаранционен фонд в подкрепа на земеделските стопани...

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

36 загинали след срутване на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите при срутване на магистрала в Южен Китай...

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

Смъртните случаи в Кения се увеличават на близо 100 заради наводненията

Най-малко 20 души са загинали при наводнения в района...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

Над 80% са приключените наказателни дела от разгледаните през 2023 г.

Приключените граждански и търговски дела от районните, окръжните, апелативните...

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img