https://www.gerb.bg/bg

Любчо Нешков: Гордана Силяновска харесва Елин Пелин, но това не е достатъчно (ИНТЕРВЮ)

Снимка: (архив) БГНЕС

Любчо Нешков е журналист и собственик на агенция БГНЕС. Роден е в Скопие. По време на Титовия режим баща му е арестуван и прекарва 12 години в затвори и лагери за отстояване на българщината. Нешков завършва история и журналистика в СУ „Свети Климент Охридски“. Работил е във вестник „Стандарт“, а по-късно в Българската национална телевизия. Автор е на поредица репортажи за кризата в Косово.

– Господин Нешков, Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ е новият президент на Северна Македония, и то с убедителна преднина. Какво означава това за България, имайки предвид агресивна антибългарска реторика, която имаше партията й в предизборната кампания?

– Това не е изненада, а логичен край на всичко, което се случва през последните три-четири години в самата Македония и в двустранните ни отношения. На практика досега управляващите в Скопие – Социалдемократическият съюз и техният партньор Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети, постлаха килима, отвориха широко пространство и терен за опозицията и за нейното завръщане. Те допуснаха крайни екстремистки прояви в двустранните ни отношения и на този терен ВМРО сечели битката категорично. Тепърва още видим какво означава това, защото става въпрос за един нов играч. През последното десетилетие Гордана Силяновска не е заемала важна политическа длъжност, не е изпълнявала важни държавни функции. Била е министър в първото посткомунистическо правителство на Бранко Цървенковски. Това е лидерът на комунистите в Македония веднага след нейното обявяване за независима държава в началото на 90-те години. Но през последните десетина години от Силяновска нещо не е зависело. Това, което е категорично, е, че по време на предизборната кампания и по време на своето депутатстване, защото тя беше депутат от ВМРО-ДПМНЕ в последния парламент, че не приема договора от Преспа. Този договор сложи край на спора за името на Македония между България и Гърция. Също така оспорва договора с България от 2017 г., подписан от тогавашните премиери Бойко Борисов и Зоран Заев. Не приема дори официалното наименование на страната си и казва, че няма да използва Република Северна Македония. Впоследствие каза, че няма да махат табелите от държавните институции, защото това е било по закон. И четвърто е преговорната рамка за започване на преговори на Македония за членство в Европейския съюз. Гордана Силяновска твърди, че може да има друго тълкувание на тази рамка. Тоест, тя няма да подкрепи изпълнението на последното условие за започване на преговорите, това е промяна на конституцията и вписването на българите в нея като държавотворен народ.

– Самата Гордана Силяновска казва, че слага под въпрос политиката на Европейския съюз за разширяване. А също и че България трябва да помогне на Република Северна Македония да влезе в съюза, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки. Какъв е коментарът ви?

– Това изказване може да приписано и на бившите управляващи на Македония. Риториката им по отношение на България е една и съща. Много интересна е претенцията едно решение на Европейския съюз да бъде променено и да бъде диктувано от страна, кандидат за членство. Това е някакъв световен феномен. Първо оспорваш международните договори, след това поставяш условия на съюз, към който искаш да се присъединиш. Основният въпрос е не кой управлява и какво е отношението му към България, а какво се случва в Македония през последните няколко години. Моите опасения са дали случилото се на последните избори за президент и за парламент не е някаква генерална репетиция на случилото се в Черна гора. Опасявам се дали не се прави политически обрат и отдалечаване. Защото какво означава Македония да не приема преговорната рамка и да има претенции и да диктува на Европейския съюз. Цялата тази риторика е 100 процента копирана от режима в Белград. Въпросът е дали това не е отдалечаване на Северна Македония от евроинтеграцията и дали не е открито присъединяване към така наречените „Отворени Балкани“, които са „Сръбски свят“. Ако Македония иска ускоряване на евроинтеграцията, не са й необходими „Отворени Балкани“. Има друг проект, „Берлинският процес“. Той е част от Европейския съюз и има за цел да подпомогне именно тези страни. Вижте, ненапразно Косово яростно се противопостави и твърди, че случващото се е много опасно и може да доведе до конфликта от началото на 90-те години на миналия век. Още повече че сега управляващите в Белград са същите като тогава. Сегашният сръбски президент Александър Вучич беше министър на информацията на най-големия военнопрестъпник след Втората световна война Слободан Милошевич. Тогава, в началото на 90-те години, имаше териториално посегателство към суверенитета на почти всички съседни държави на Сърбия. Беше извършен и геноцид.

– Очаквате ли някакви обрати в политиката на Македония, при условие че ВМРО-ДПМНЕ е проруската националистическа партия?

– Авторитетното европейско издание „Политико“, което не може да бъде обвинено в пристрастия към България, определя ВМРО-ДПМНЕ като проруска, просръбска и проорбанова партия. Забелязахте ли, че имаше боричкане кой пръв да поздрави Гордана – Орбан или Вучич. Видяхте ли с каква скорост тя благодари, и то на сръбски език, на Вучич. Бих искал да видя на какъв език ще отговори на българските поздравления за нейния избор, след като се похвали, че е голям почитател на Елин Пелин.

– Тя каза, че детството й е минало с деца от България, че е учила в училище „Георги Димитров“ и че като дете е обичала Елин Пелин. Какво подсказват тези нейни думи?

– Лично аз слушам подобни изказвания вече 35 години. Чувал съм ги от бившия македонски президент Кирил Глигоров. Даже съм ходил и пръв показах роднините и братовчедите му. Същото е разказвал и министър-председателят им Любчо Георгиевски. Да не говоря и за бившия президент Георги Иванов, който подробно разказваше за роднините си в Харманли, Хасково, в столичния квартал „Овча купел“ в София и т.н. Вижте, Джо Байдън също може би има някакви братовчеди в Киншаса, но това не го прави губернатор на страната или пък приятел. Знаете откъде са корените на Барак Обама, но не съм чул някой да го е сметнал за областен управител на прародината му Кения. Радвам се, че Гордана Силяновска харесва Елин Пелин, но аз искам да харесва добрите отношения. Искам да има почтеност и искреност. Искам тя да води страната си към Европейския съюз. България достатъчно чака 35 години и беше свидетел на всякакви заклинания, палене на свещи, сълзи, прегръдки и така нататък. Президентът Стево Пендаровски наричаше Бойко Борисов „любави“ и след това твърдеше, че българският политик е ходил с фашистки шинел. Подобни опити за измама на много ниско ниво не са нужни и на самата Македония. Виждате как икономическата и социална ножица между България и Македония расте.

– А какви са прогнозите ви за включването на българите в конституцията на Северна Македония?

– Това е условие на Европейският съюз, записано е в преговорната рамка и ако не се случи, Македония няма да започне преговори за членство в ЕС. Това е казано и повторено категорично не един и два пъти, включително в поздравителните писма на еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи до Гордана Силановска. Сега говоря за някакво отлагане на промяната в конституцията и да се случи, когато Македония вече е стане част от Европейският съюз. Тук ще се върна към началото на разговора ни. Република Северна Македония не може да поставя изисквания в семейството, в което иска да бъде част. Притеснително е дали става дума за обикновена политическа риторика, заблуда, непознаване, или официално включване на Македония към този дълбоко антиевропейски така наречен „Сръбски свят“, който е дългата ръка на Руския свят на Балканите, целящ дестабилизация.

– Как ще оцените отношенията България – Македония по скалата от 1 до 10 на този етап?

– За последните 3–4 години оценката ми по тази скала е под 5 в политическо отношение. В икономически план не мога да кажа, че има някакъв драматичен спад. А в отношенията масово между хората и общуването, положението на граничните пунктове е трагично. Създават се чувства на агресия, омраза, конфронтация, което се отразява на обикновения македонец. Това е причината вече да няма такъв поток на хора между двете страни, какъвто беше преди години. Може би това е целта.

– Самата Гордана Силановска беше много изненадана, когато я избраха за президент. Как си го обяснявате?

– Не знам дали по комичния, или по сериозния начин да анализираме това изявление. Странно за един политик, който е получил 65% от подкрепата, да се чуди защо се го избрали. Това, което е най-важното за нас, е тя да не се изненадва повече, че е президент, и да намери пътя за родината си и за добрите отношения с България.

– Какви трябва да са стъпките на България на фона на новия македонски президент?

– Българската позиция е много ясна – категорична подкрепа Македония да бъде част от Европейския съюз, но да не влиза в капаните и провокациите. Заедно с това най-голямата задача на България е да предупреди партньорите ни за рисковете за нова дестабилизация в региона, ако се подцени „Сръбски свят“. Няма кой друг да обясни по-добре на европейските партньори от България за рисковете от този дълбоко антиевропейски проект.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! Гнусни цигани пребиха шофьор на автобус с туристи в Ловешко (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/1jbtMPyP_5o Шокиращо видео се разпространява мълниеносно в социалните мрежи. На...

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази...

Затварянето на ГКПП „Рафах“ възпрепятствало евакуацията на поне 2000 пациенти

Затварянето на пропускателния пункт при Рафах между Египет и...

АКФ: За разлика от Гешев, срещу Сарафов няма никакви реални политически атаки

Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване" - така е...

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента (СНИМКИ)

Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят...

Зеленски приветства заповедите за арест на Шойгу и Герасимов

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж уби жена си и се самоуби в Бургас

Мъж уби жена си и се самоуби в Бургас....

Жена загина при катастрофа в Ловешко

Катастрофа между два леки автомобила е станала на пътя...

Гвоздейков показа новите вагони на БДЖ – първа стъпка за модернизация на жп транспорта ни (СНИМКИ)

БДЖ се модернизира. Транспортният министър Георги Гвоздейков показа новодоставените...

Армения също призна Палестина

Армения призна Палестина. Това съобщи общественото радио на страната, позовавайки се на...

В РСМ обсъждат състава на правителството

Парламентът на Република Северна Македония започна двудневен дебат, предшестващ...

Катастрофа на Околовръстното в София взе три жертви

Загинали са пешеходка, шофьор и неговият спътник

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg