https://www.gerb.bg/bg

Венецианската комисия с препоръки и похвали за етичния кодекс за българските магистрати

Снимка: Stock

Венецианската комисия към Съвета на Европа даде положителна оценка за приетите от Висшия съдебен съвет кодекси за етично поведение на българските съдии, съобщава БТА.

Оценките са били извършени по искане на Министерството на правосъдието.

Венецианската комисия определя като похвално приемането на правилата и отбелязва, че то е извършено в съответствие с нейните по-ранни препоръки. Според Комисията кодексите са добре замислени и съгласувани.

Отправена е препоръка Законът за съдебната власт да съдържа текстове за етичното поведение на съдиите, като не трябва да се позовава на разпоредбите на етичния кодекс за предприемането на дисциплинарни производства. Причината е, че подобни кодекси съдържат широки разпоредби, неподходящи за пряко прилагане. Отбелязва се, че подобни законови промени още не са одобрени, както и че кодексът би следвало да бъде допълнение към тях.

Венецианската комисия препоръчва законът да посочва основанията за дисциплинарна отговорност на съдиите, така че да има яснота и предвидимост.

Освен това е представена и оценка за кодекса за етично поведение на българските прокурори и следователи. Отново е изразено одобрение за приемането на новите правила и за съобразяването им с по-ранни препоръки. Препоръчва се кодексът да отчита различните процесуални роли на прокурорите и следователите, както и да се осигури справедливо представителство на избраните прокурори във Висшия прокурорски съвет, за да се предотврати контрол върху тази институция „от политическото мнозинство на деня„. Венецианската комисия счита, че това може да се постигне с допълнителни промени в Конституцията.

В становището се препоръчва и да се предвидят правила за поведението на прокурорите и следователите, когато получават указания от своите ръководители, които намират за погрешни или незаконни. Препоръчва се премахване на лоялността като отделен принцип, или същественото му преформулиране, като се наблегне на институционалната лоялност пред личните взаимоотношения и се направи така, че лоялността да не насърчава фаворизирането.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия пусна управляеми бомби на своя територия

Повече от 250 жители на село Разумное временно напуснаха...

ИПБ прави одит на новата организация на движението по „Витоша“ и „Патриарха“

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) възложи на одитори, инженери...

Красимира Трифонова остава в ареста заради убийството на Пейо Пеев

Софийският градски съд реши да остави в ареста Красимира...

Мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово

40-годишен мъж заплаши с пистолет кмета на Ветово, съобщава БНТ. Инцидентът...

49-ото Народно събрание приело 148 закона по време на мандата си

От началото на мандата си 49-ото Народно събрание е...

Мъж рани с арбалет в Твърдица свой съгражданин в спор за пари

57-годишен мъж е прострелял с арбалет свой съгражданин на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Мис Силикон“ Анна-Мария Чернева: Не мечтая за дете. Готова съм за още силикон в гърдите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=rwdM2LK7vQs&pp=ygUIbmV3czI0LTc%3D Тя е водеща, тя е и танцьор и носител...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

„Левицата“ пусна жалба до ВАС за решението на ЦИК за пакетите за медийно отразяване

"Левицата" пусна жалба до Върховния административен съд (ВАС) за...

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg