Реклама

https://www.gerb.bg/bg

COVID-19 в училищата и детските градини на средно ниво

Снимка: БГНЕС

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население по възрастови групи. Затова и няма особена тревога сред Националния оперативен щаб.

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който се изяви като говорител на първия брифинг на НОЩ – традицията от началото на пандемията у нас беше възобновена по настояване на премиера от октомври месец.

Процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния процент или близък до него. Към днешна дата нямаме по-висока заболяемост в българските училища и детски градини, посочи проф. Костадин Ангелов.

Броят децата в детски градини с положителни проби на коронавирус е 12, на учениците – 117, броят учители в детските градини – 14, а на тези от училищата – 72. Броят лица от непедагогически персонал – 49. Под карантина броят на децата от детските градини е 539, на учениците в училищата – над 4 000.

Здравният министър даде и всички данни за епидемията от последното денонощие. Той посочи, че ръстът на новозаболелите с коронавирус хора в последната седмица не дава основание на НОЩ за по-строги епидемични мерки.

Има тенденция на повишаване на заболеваемостта, но към момента здравната система е готова за това. Основните предизвикателства пред здравната система са недостатъчният медицински персонал, натрупващата се умора сред здравните работници, както и нарастващият брой на заболели сред тях.

Костадин Ангелов увери, че за нуждите на медицинския персонал лични предпазни средства има за повече от 3 месеца и представи статистиката за резервите. Имаме достатъчно количества и заявките за месец октомври са направени, ще бъдат осигурени за всички нуждаещи се, увери здравният министър.

Към настоящия момент са осигурени 8 415 болнични легла за пациенти с Ковид-19. От тях 7 307 за пациенти с неусложнено състояние и 1 108 легла за пациенти, нуждаещи се за хоспитализация. До края на септември месец 10.5% от легловата база е заета с пациенти с неусложнено състояние и около 4% от пациентите в по-тежко състояние и с нужда от хоспитализация.

Иначе страната ни е на 25 място по заболеваемост и на осмо място по смъртност в Европа, обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Брифините на Оперативния щаб няма да надхвърлят 30 минути, а всяка седмица различен представител на НОЩ ще представя информацията за коронавируса в страната.

По-различното след връщането на брифингите на НОЩ е, че те вече са в Министерство на здравеопазването, а не в сградата на Министерски съвет както преди месеци. Лекарите от оперативния щаб бяха предприели строги мерки за сигурността в залата, като журналистите седяха през място и всички бяха с предпазни маски.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Тони Стораро за синът си Емрах: Вече се гордея с него

"Аз вече наистина се гордея с него. "Денсингс старс"...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън...

Италия спаси 90 бедстващи мигранти в Средиземно море

Италианската хуманитарна група "Спешна помощ" съобщи в събота, че...

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски: Не Русия, а Украйна да доминира военно на фронта

Украйна се нуждае от значително ускоряване на доставките, за...

НЗОК отрича за дискриминация в указанията за изписване на диетични храни

Указанията на Националната здравноосигурителна каса за изписване на диетични...

Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

Татяна Дончева е български политик и създател на „Движение...

Руските власти твърдят, че са превзели село Новобахмутивка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са...

МНС обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Международният наказателен съд обмисля издаването на заповеди за арест...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg