Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Безплатни учебници и в гимназията – на първо четене всички депутати „за“

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите се обединиха учебниците и учебните комплекти за учениците от 1 до 12 клас да са безплатни.

Народните представилите приеха на първо гласуване два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование. Първият законопроект с вносител Корнелия Нинова (БСП), а вторият – Християн Симеонов (ПП) и група народни представители. Вторият законопроект касае отстраняването на съществуващи пречки, ограничаващи конкурентоспособността и препятстващи кандидатстването във всички училища в страната и други държави на зрелостници и други граждани на България.

Законотворците гласуваха за законопроекта на БСП единодушно със 178 гласа „за“, законопроектът на ПП също бе приет.

По време на дебатите от парламентарната група на „Български възход“ декларираха, че ще подкрепят законопроекта за безплатни учебници, но ще настояват между първо и второ четене да бъдат включени и безплатните електронни учебници.

Бившият министър на образованието Николай Денков от „Продължаваме промяната“ също заяви, че от формацията на Кирил Петков и Асен Василев ще подкрепят безплатните учебници. Денков уточни, че става въпрос само за общообразователните предмети от 1 до 12 клас.

От ДПС също подкрепиха предложението, внесено от Корнелия Нинова и група народни представители за безплатни учебници. Сумата, която ще бъде необходима за безплатните учебници до 12 клас включително е около 80 млн. лв. Не всички учебници могат да бъдат подготвени по едно и също време и трябва да се уточни от кога ще влязат безплатните учебници в училищата, заяви обаче Мукаддес Налбант.

„Демократична България“ също ще подкрепят законопроектите за безплатни учебници с уговорката, че това не е път към прилагането на един учебник по един предмет. Безплатните учебници са само едно от многото мерки, с които да има ранен достъп до образование, каза Елисавета Белобрадова.

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев заяви, че от парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепят безплатните учебници за учениците до 12 клас. Той посочи, че не са осигурени средствата за безплатните учебници, а такива можели да бъдат осигурени с тазгодишния бюджет или с актуализацията на бюджета. Вълчев се опасява, че учебниците за профилираните и професионалните дисциплини са различни и „ще бъде хвърлена една сума на училищата и ще бъдат задължени да купуват едни учебници по норматив“.

Според него училищата няма да могат да изпълнява това задължение. Вълчев смята още, че МОН няма да може да се справи със закупуването на безплатните учебници за следващата учебна година.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че с безплатните учебници ще се помогне на близо 300 000 деца и облекчили техните семейства откъм разходи. Въпрос на воля на Народното събрание е, когато се гледа удължителният закон за бюджета, да се включат финансовите разходи за учебниците, призова Нинова.

Ирена Анастасова от БСП e убедена, че осигуряването на безплатни учебници за деца и ученици е равен достъп на всички до образование. Тя не е съгласна със становища на депутати, че едва ли не в България имало родители с достатъчно добри финансови възможности и не биха искали децата им да учат по използвани учебници. Ножицата между бедни и богати толкова се разтваря, че няма как в училището да се позволява да се делят децата на бедни и богати. Учебник трябва да има осигурен от държавата за всеки ученик от 1 до 12 клас, категорична бе Анастасова.

Тя призова родителите, които не са съгласни децата им да учат по купен на втора ръка учебник от държавата, да купят втори комплект неизползвани учебници на децата си.

„Възраждане“ също ще подкрепи законопроекта на БСП за безплатните учебници.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Земетресение край Пазарджик

Трусът е на дълбочина 12.2 км

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

Държавният контрольор иска съдействие от Нетаняху за разследването на 7 октомври

Израелският държавният контрольор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника...

Крум Зарков: Съдебната реформа катастрофира

Криза има в държавата. Това каза пред БНТ Крум...

Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход с частната болница

България има нужда от национална детска болница. Това заяви...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът в Гърция осъди шестима за пожарите край Атина през 2018 г.

Днес съдът в Гърция наложи наказание "лишаване от свобода"...

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Валери Жаблянов повежда „Левицата“ към ЕП

"Левицата" постави начело на евролистата Валери Жаблянов. Това съобщипред медиите...

Русия превзе село Семьоновка в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските военни са...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img