https://www.gerb.bg/bg

9 държави искат от ЕС мерки срещу миграцията

Снимка: EPA/Domenic Aquilina

Лидерите на девет южноевропейски държави призоваха в петък Европейския съюз (ЕС) да финализира ново споразумение за миграцията и убежището на мигранти предимно от Северна Африка по време на срещата на върха в Малта. Срещата дойде на фона на поредната драма с корабокрушение, която се разигра край бреговете на Либия, съобщава АП.

В съвместно изявление, публикувано в края на срещата, се казва, че нуждите на страните на първа линия – като Италия – които приемат огромното мнозинство от мигранти, трябва да бъдат „адекватно посрещнати“. В него се казва, че ЕС като блок трябва да засили реакцията си, като засили операциите по наблюдение на външните граници на Европа, за да разбие мрежите за трафик на хора.

В еднодневната среща участваха Малта, Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Португалия, Словения и Испания. Словения и Хърватия, които имат брегови линии на Адриатическо море, бяха добавени към така наречената „Мед 9 група“ през 2021 г.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също присъстваха на срещата, която се състоя преди неофициалната среща на 27-те държави от ЕС следващата седмица в Гранада, Испания.

Междувременно германската хуманитарна спасителна група Sea-Watch публикува видео, което показва как лодка на либийската брегова охрана се приближава до лодка с мигранти, а след това около 50 души падат във водата. Sea-Watch твърди, че либийската брегова охрана е ударила лодката с мигранти и след това е качила оцелелите на борда на друг кораб.

Полша обяви по-рано в петък, че ще запази ветото си върху миграционния пакт на Европейския съюз, каза премиерът на страната Матеуш Моравецки. Неговото изявление идва на фона на усилията на ЕС да договори споразумение за система за преразпределяне на търсещите убежище лица, които достигат до Европа извън официалните гранични пунктове, предава Ройтерс.

Еврокомисарят на ЕС по въпросите на миграцията каза, че блокът е готов да се споразумее как да се справи с незаконната имиграция скоро, след като разговорите на министрите не доведоха до окончателно споразумение в четвъртък, като Берлин и Рим се опасяват от нарастващия брой нелегални мигранти, като Германия стартира граничен контрол в зоната за свободно пътуване в Европа.

Рим бие тревога за пристигащите на остров Лампедуза, които са много повече от тези през 2022 г., когато италианският премиер Джорджия Мелони спечели националните избори с антиимигрантски обещания.

Възобновяването на граничните проверки в Шенгенската зона подчертава трудностите при справянето с нелегалната миграция.

ЕС настоява за по-строги антиимиграционни политики, откакто повече от един милион души достигнаха южните му брегове през 2015 г., като тогава това изненада блока и претовариха капацитета за сигурност и приемане в много страни, включително в Италия.

Над 2500 души са загинали или изчезнали в Средиземно море от началото на годината, докато са се опитвали да достигнат Европа. Това съобщи Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН), цитирана от „Франс прес“ и ДПА.

Това е драстично увеличение в сравнение с общо 1680 загинали или изчезнали мигранти през същия период на 2022 г.

Мигрантите и бежанците „ги грозят смърт и груби нарушения на човешките права на всяка крачка“, заяви директорката на службата на ВКБООН в Ню Йорк Рувен Меникдивела пред Съвета за сигурност.

Изявлението ѝ бе направено в същия ден, когато министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят как да се справят с хората, мигриращи към Европа по море, на фона на нарастващата загриженост по въпроса от Италия и Германия.

От години държавите членки и Европейският парламент преговарят за сериозни реформи на общата система за убежище на ЕС, но без резултат.

По данни на ВКБООН около 186 000 души са достигнали Европа през Средиземно море между януари и 24 септември тази година.

От тях 130 000 са пристигнали в Италия, което е 83% увеличение в сравнение с миналата година. Други са се установили в Гърция, Испания, Кипър и Малта.

По отношение произхода на мигрантите 102 000 души са прекосили Средиземно море от Тунис, а други 45 000 – от Либия.

Приблизително 31 000 души са били спасени в морето или заловени и свалени на брега в Тунис, а 10 600 – в Либия.

Министрите на миграцията на Европейския съюз се срещат в Брюксел в четвъртък, за да обсъдят как да се справят с мигрантите, пристигащи по море, тъй като Италия и Германия се притесняват от увеличената имиграция, като Берлин стартира граничен контрол в зоната за свободно пътуване в Европа, предава Ройтерс.

Министрите ще се опитат отново да съгласуват отдавна блокиран механизъм за разпределяне на търсещите убежище, които достигат до Европа извън редовните гранични пунктове, и ще обсъдят дали 27-членният блок трябва да търси сделка с Египет, за да попречи на повече хора да достигнат южните брегове на Средиземноморието.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СИГНАЛ ДО News24sofia.eu! Педофил ли е лицето Димитър Димов? (СНИМКИ)

Скандален сигнал поучи Информационна агенция News24sofia.eu от наша читателка,...

Катастрофа затрудни движението по бул. „Шести септември“ в Пловдив

Катастрофа между две леки коли затруднява движението по бул....

ЦИК официално обяви новите български евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Победа за Доналд Туск в Полша

Полският премиер Доналд Туск и неговата партия Гражданска коалиция...

За ЕП гласуват в Латвия, Словакия, Италия, Малта и Чехия

Приключиха изборите в Нидерландия и Ирландия

Над 367 автомобила са конфискувани от столичния КАТ до момента

Новите коли за полицаите от столичния КАТ са закупени със...

Макрон призова за обединение срещу крайната десница

Френският президент Еманюел Макрон в сряда призова съперничещите си...

Кабинетът предлага военният представител в НАТО Митко Петев да бъде освободен

Служебният кабинет предлага вицеадмирал Митко Петев да бъде освободен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg