Реклама

https://www.gerb.bg/bg

2 432 лв. нужни месечно на едно тричленно семейство

Снимка: БГНЕС

2 432 са необходимите средства за издръжка на едно тричленно семейство – двама възрастни плюс едно дете, месечно. Това показва наблюдението на потребителските цени за заплата за издръжка на живот за последното четвърто тримесечие на 2022 г., представено от президента на КНСБ Пламен Димитров, главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов и заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) Виолета Иванова.

1351 лв. са необходими за един работещ сам живеещ човек.

За една година доходът за тричленно семейство нараства с 366 лв., а за един сам живеещ човек – с 203 лв.

За годишен период брутната заплата за издръжка нараства: за един работещ човек от тричленно семейство с 236 лв. или общо с 472 лв. за двамата работещи. За работещ сам живеещ човек издръжката за живот нараства с 262 лв.

Факторите, които повлияха за нарастване на дохода за издръжка на живот са: природният газ, цената на тока за бизнеса, нарастването на петрола, високата цена на земеделските култури, цените на металите, цените на производител в промишлеността и др. Крайните потребителски цени имат продължителен лаг във времето да отразяват всички колебания на суровините и ресурсите. Факт е, че цените при определени стоки продължават възходящ тренд, което показва, че има нарушена връзка между цените на производител и търговци на дребно. Липсата на ефективни контролни механизми създават условия за спекула по веригата на доставки и неаргументирано увеличение, достигайки социално непоносими цени за крайните потребители, отчетоха от КНСБ.

От синдикалната организация представиха динамиката на средните цени в групата на хранителните стоки при:

Месо и месни продукти – тримесечният ръст общо за групата е с 5.8% и с 27.1% на годишна база. При мляното месо средното увеличение е с 12.4% и на годишна база с 29.6%. Запазва се и тенденцията на нарастване при пилешкото месо – съответно с 0.9% и с 45.7% на годишна база. При сухите колбаси нарастването е средно с 3.7% на тримесечна база и 24.2% на годишна.

Мляко и млечни продукти – групата бележи ръст с 10.1% на тримесечен ръст, а на годишна база с 43.6%. За годишен период нарастването при сирената е с около 6-7 лева, а при кашкавала с около 8 лв. Драстично поскъпване се наблюдава при групата на киселите и пресните млека – за тримесечие средно с 8.5%, а на годишна база с 39.4%.

Яйцата нарастват с 55% на годишна база, а на тримесечна с 18%. Увеличението е с 16 до 20 стотинки за едно яйце.

Захарта и захарните изделия нарастват с 4.7% на годишна база, а на тримесечна – с 25.3%.

При хляба и зърнените култури нарастването е с 3.7% на тримесечна база, но на годишна база ръстът остава висок с 24.7%. Оризът и брашното на тримесечна база поскъпват с 9.3% и 4.5%, а на годишна база надхвърлят 20%. Закуските на годишна база поскъпват в диапазон – 20-50%.

Цените на услугите в заведенията за обществено хранене също бележат ръст с 4.4% на тримесечна база, а на годишна база темпът на нарастване общо за групата е 26.7%.

Динамиката на средните при групата на нехранителните стоки и услуги е:

Групата на нехранителните стоки и услуги бележи нарастване с 0.2%, а на годишна база ръст от 12.9%. Необходимият доход за нехранителните стоки и услуги е 824.74 лв. за едно работещо лице, което представлява 61% от общия доход.

Темпът на тримесечна база се задържа следствие от намалението на природния газ с 47.2% за битовите потребители, но става с 26.9% по-висок ръста на годишна база. Нарастване се наблюдава при дървата за огрев и въглищата с около 14%, а на годишна база с над 50%.

При електроенергията , газообразните и други горива се отчита намаление със 7.9% на тримесечна база, но на годишна ръстът е от 21.1%.

Жилищното обзавеждане и домакинските електроуреди бележат тримесечен ръст с 2.8%, а годишен с 12.6%. Само групата на мебелите нарастват с 19% на годишна база.

Отчетливо нарастване се регистрира в групата Здравеопазване – за тримесечен период с 5%, а на годишна база с 10%. Само лекарствата нарастват с 16.8% на годишна база. Нарастване се отчита и при лекарствата, които са масово употребявани – витамини, аспирини, аналгини, сиропи за кашлица и др.

Изводите от изследването на синдикалната организация са, че 75% от изследваните лица изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите през третото тримесечие са посочили едва 27.9% от лицата.

От КНСБ настояват за своевременно приемане на Закон за държавния бюджет за 2023 г., втора актуализация на минималната работна заплата и достигането ѝ до размер от 850 лв., въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата и ръст на доходите за работещите на терен в бюджетния сектор с минимум 20%.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тръмп отмени митинг заради „много лошо време“

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп отложи митинга...

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img