1,5% преднина на ГЕРБ пред ИТН при избори днес (ТАБЛИЦА)

Views 27392
0 0
Снимка: архив БГНЕС

6+1 формации в следващото Народно събрание. Това прогнозира социологическата агенция „Тренд“.

Проучването, проведено между 11 и 18 юни сред 1003 души, показва и минимална дистанция между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“.

Моментната снимка на електоралните нагласи сред гласуващите сочи, че ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21.7% въпреки спада с няколко процента спрямо редовните парламентарни избори през април.

При „Има такъв народ“ се отчита лек ръст, като резултатът им достига 20.2%.

БСП остава твърдо на трета позиция с 16.1%, на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия.

Според „Тренд“ четвъртата позиция е непредсказуема заради близките резултати на „Демократична България“ (11.2%) и ДПС (10.9%). От агенцията обаче поясняват, че проучванията се правят само в България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на изборите.

Снимка 535934
Снимка: агенция „Тренд“

Формацията около Мая Манолова получава подкрепата на 5% от гласуващите, а „Български патриоти“ остават много близо до парламентарната бариера с 3.9%. С най-добри резултати, но под 4%-вия праг остават „Възраждане“ (2.3%), Българско лято (1.9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1.1%).

48% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, докато 30% все още се колебаят. Малко над една пета (22%) пък са категорични, че няма да упражнят правото си на глас.

Сред заявилите, че ще гласуват, 81% са твърдо решили за кого ще дадат гласа си, докато 19% все още се колебаят.

35% оценят положително работата на служебния кабинет месец след началото на дейността му, но 42% изразяват негативна оценка. При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

Снимка 535933
Снимка: агенция „Тренд“

Знаем кой ще е победител, но не знаем кой ще управлява – така коментира ситуацията в студиото на Нова телевизия Димитър Ганев.

Най-силният фактор ще е избирателната активност, като при по-висока активност в сравнение с предишните избори (от порядъка на 56-58%) може да се очаквам победа на ИТН, тъй като партията на Слави Трифонов разполага с електорална периферия. При избирателна активност от 50% ще се види паритет, а при активност под 50% може да се очаква победа на ГЕРБ, тъй като партията на Бойко Борисов е с мобилизиран електорат.

Третото място на БСП изглежда сигурно, тъй като дистанцията й с втория и четвъртия е сериозна и трудно може да бъде преодоляна.

Затова и другата интрига – за четвъртото място, е интересната. И двете партии – Демократична България и ДПС, разполагат с ресурс в чужбина.

Останалите партии не променят нищо драстично спрямо изборите на 4 април и все още не се знае дали Българските патриоти (ВМРО, НФСБ и Воля) ще преминат бариерата от 4%. Дори и да я преминат, няма да променят нищо драстично в картината на българския парламент. Наличието на парламентарна група на Българските патриоти просто ще намали тежестта на т.нар. протестни партии.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Регулатори уверяват Байдън, че финансовата система на САЩ е силна

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна финансови регулатори, за да обсъди състоянието на американската икономика, съобщи Белият дом. На президента е обяснено, че финансовата система е в „силно състояние“, а финансовите рискове „се смекчават със стабилни нива на капитал и ликвидност в банковата система и здрави баланси на домакинствата, […]