https://www.gerb.bg/bg

Зърнарите искат да се гледат загубите им три години назад

Снимка: Stock by Getty Image

Една от протестиращите асоциации – конкретно Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява безесрочни протестни действия от утре, 6 февруари, напускат полето и излизат по пътищата.

Припомняме, че още миналата седмица обявиха 85 точки в страната, където ще излязат на протест, ако исканията им не бъдат приети.

Въпреки състоялата се вчера в Министерски съвет среща, след което бе обявена държавна помощ в размер на 150 млн. лв., днес регионалните сдружения от НАЗ единодушно са влези решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо.

От НАЗ оспорват това, че в методиката, представена в МС, за изплащане на помощ се взима годишната данъчна декларация от миналата година. Именно това оспорва организацията като некомпетентна икономическа експертиза, тъй като това не можело да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години. Само преразглеждането на това разпределение на помощите биха възпрепятствали масови фалити.

Освен това си искане от НАЗ заявяват, че ще бъдат по пътищата и магистралите, докато не бъдат приети следните искания:

1) Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2) Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

– Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;

– Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

– Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

– Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4) По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5) Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

И Българската аграрна камара (БАК) не приема предложените от правителството мерки за подкрепа и обявява ефективни протестни действия. И те също не са съгласни с методиката на подпомагане и искат подпомагането да е на база данъчната декларация от последните три години. Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори като тези на овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството.

Според БАК за тези сектори следва да се направят нови изчисления и анализи от страна на МЗХ, с които да се компенсират българските производителите за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните климатични и икономически условия, изискванията по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, загубата на пазари и затова настоява да се запазят нивата/ставките за подпомагане от 2023 г. по тази украинска помощ. Необходима е политическа воля за спешни законодателни инициативи с поемане на ангажименти за конкретни срокове, защото именно те водят до решаване на проблемите на земеделските производители в дългосрочен план.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! Гнусни цигани пребиха шофьор на автобус с туристи в Ловешко (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/1jbtMPyP_5o Шокиращо видео се разпространява мълниеносно в социалните мрежи. На...

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази...

Затварянето на ГКПП „Рафах“ възпрепятствало евакуацията на поне 2000 пациенти

Затварянето на пропускателния пункт при Рафах между Египет и...

АКФ: За разлика от Гешев, срещу Сарафов няма никакви реални политически атаки

Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване" - така е...

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента (СНИМКИ)

Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят...

Зеленски приветства заповедите за арест на Шойгу и Герасимов

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Със смесени чувства парламентът освободи Христо Иванов (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Оставката на Иванов разпали страстите в пленарна зала

Експлозия в кола на чешки туристи уби дете в Хърватия

9-годишно дете е убито, а други трима души са...

Откраднаха 12 000 лева от офис за счетоводни услуги в Бургас

Мъж извърши кражба на голяма парична сума от офис...

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! Гнусни цигани пребиха шофьор на автобус с туристи в Ловешко (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/1jbtMPyP_5o Шокиращо видео се разпространява мълниеносно в социалните мрежи. На...

Новият шеф на „Ел Би Булгарикум“: Финансовото състояние на компанията ще се стабилизира

Протестите спряха. Със синдикатите постигнахме съгласие. Договорихме 10-процентно увеличение...

Си пред Дуда: Търгуваме с Русия, а вие ни очерняте

Пекин се противопоставя на това "нормалната търговия" между Русия и...

Борис Бонев: Няма връщане на старата организация на движение в центъра на София

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев благодари на...

Русия за първи път хвърли тритонна бомба в Украйна (ВИДЕО)

Руската армия за първи път използва на фронта авиобомба...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg