https://www.gerb.bg/bg

Заедно за ново начало на Лявото: БСП се консолидира с инакомислещите в партия

Снимка: пресцентър на БСП

Временното ново ръководство на БСП обсъжда предложения за мерки за възстановане на диалога в партията и за възобновяване на съвместното взимане на решения. Те са отправени на срещи за консолидиране на партията на изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров и председателят на Парламентарната група и организационен секретар на социалистите Борислав Гуцанов с представители на движение „Бузлуджа“, платформа „Социализъм ХХI век“ и инициатива „Социалисти за развитие на България“. От страна на временното ръководство на социалистическата партия в разговорите са участвали още Филип Попов и Гергана Алексова.

От пресцентъра на БСП съобщават, че срещите са събрали силни леви фигури като лидера на „Социализъм ХХI век“ Георги Пирински, Иван Таков, Жельо Бойчев, Трифон Панчев, Петър Мутафчиев, Иван Пешев, Еньо Савов, Емилия Масларова, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Тони Попов, Петя Панчева и Емил Бехар.

Движенията в партията предлагат да бъде обсъден избор на нов състав на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и да бъде прието решение за незабавно възстановяване на правата на всички неправомерно изключени социалисти. Представена е и идея за приемане на нови правила за прекия избор на председател на БСП – точно установяване на членския, съответно – на електоралния състав на партията, както и промени в правата за кандидатиране. Предложено е и да бъде избран нов главен редактор на вестник „Дума“.

Друга идея е свързана с 12 юли – деня на приемане на Конституцията. Тя предвижда организиране на публична среща-разговор на тази дата по актуалните конституционни проблеми и съставяне на писмо до социалистите и симпатизантите, което в хода на отчетно-изборните събрания да очертае приоритетните задачи пред партията в предстоящите седмици и месеци. Предлага се и утвърждаване на широко представена група за подготовка на Националния събор „Бузлуджа 2024“ под надслов „Заедно за ново начало на БСП и Лявото“.

От предложените мерки не виждам нещо, което да не може да бъде изпълнено„, коментира Атанас Зафиров. „В най-скоро време ще насрочим заседание на Националния съвет, за да започнем да говорим по тези въпроси. Не бива да стигаме до реваншизъм. Оттук нататък ще поставим всичко на масата, ще обсъждаме заедно проблемите и ще взимаме решенията колективно„, обещава той.

Зафиров поддържа и заявката си да работи за обединение на партията.

Напрежението постепенно спада – и в ръководството на БСП, и в парламентарната група, и по структурите„, смята той. „Всички, които седим на тази маса, сме решени да извървим до края пътя, по който поехме на последния Национален съвет„, уверява временният лидер на социалистите.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпиха по-дълбоко в два района в северната...

Зеленски приветства заповедите за арест на Шойгу и Герасимов

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен...

Молдова разчита на алтернативни доставки на газ от България

Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни...

Дясната ръка на Васил Божков и спонсор на Мая Манолова – Мишо Булинса отмаря в Гърция с тайно гадже

Петролният контрабандист Михаил Иванов, познат като Мишо Булинса, които...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

Св. Синод избира нов патриарх

Днес беше свикан патриаршески избирателен църковен събор за избор...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg