https://www.gerb.bg/bg

Война в Близкия изток: Хиляди ракети летят към Израел и Газа (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Рано сутринта „Хамас“ започна масирана ракетна атака срещу израелската територия от Ивицата Газа. Сирените в Израел бяха задействани в 6:30 часа местно време (съвпада с българското) в много населени места в страната, включително в района на Тел Авив и околностите му. Палестинската групировка „Хамас“ твърди, че към Израел вече са изстреляни 5000 ракети. Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари каза, че най-малко 2200 ракети са били изстреляни от Ивицата Газа.

Израелската армия обяви „състояние на готовност за война„, а министърът на отбраната на страната Йоав Галант одобри извикването на резервисти в армията и нареди въвеждането на „специална обстановка в тилав радиус от 80 км от Ивица Газа, която включва територията на Тел Авив и неговите предградия.

Операцията на израелската армия в Газа беше наречена „Железни мечове„.

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Първото съобщение от логистичното командване на израелската армия за тревога за въздушно нападение е получено около 06:30, след което са били активирани сирените в района на селището Яд Мордехай близо до границата с Ивицата Газа и в предградията на Тел Авив Ришон Лецион и Бат Ям. Оттогава сирените звучат непрекъснато в няколко района.

Жителите на Южен и Централен Израел бяха посъветвани да стоят близо до убежищата и да следват инструкциите на военните.

Израелското министерство на здравеопазването предостави на израелските медии актуализирани данни за жертвите на атаката на Хамас. Според тях загиналите са около 100 души, а откараните в болница са 985.

Израелското радио ‘Кан“ съобщава, че десетки пострадали са в критично състояние.

Очаква се броят на жертвите да нарасне още.

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

След израелските ответни удари има жертви от палестинската страна. Най-малко девет души бяха убити в ивицата Газа при въздушен удар, предаде АФП.

Телевизия „Ал-Акса“, базирана в Газа и контролирана от „Хамас“, показа кадри на десетки пленници. Твърди се, че това са израелски войници, заловени след като въоръжени палестински войски са пробили на израелска територия.

Сред израелските войници, заловени от бойци на Хамас, може да е и бригаден генерал-майор Нимрод Алони, твърдят палестински източници.

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Арабските медии и социалните мрежи съобщават за залавянето му. Те разпространяват снимка на мъж по бельо, воден по улицата от двама мъже, облечени в камуфлаж.

В израелските отворени източници няма информация за Алони.

По-рано Times of Israel писа, че Нимрод Алони командва израелските „дълбоки сили“, които отговарят за операциите в тила на врага.

Най-малко 161 палестинци са били убити при израелските атаки срещу Ивицата Газа. Тези данни бяха предоставени от Министерството на здравеопазването на палестинския анклав.

Според изявление на министъра на отбраната на еврейската държава Йоав Галант, палестинското радикално движение „Хамас“ е обявило война на Израел.

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

На свой ред израелската армия обяви „състояние на готовност за война„. В момента началникът на Генералния щаб оценява ситуацията и одобрява плановете за продължаване на операциите на армията.

Въведена е „особена ситуация на сигурност“ в централната част на Израел и в южната част на страната в радиус от 0 до 80 км от ивицата Газа. Този статут позволява на израелската армия да предоставя насоки за сигурност на гражданите и да затваря съоръжения.

Израелският президент Исак Херцог заяви, че еврейската държава е в трудна ситуация. Той призова всички да следват инструкциите на армията и да запазят спокойствие.

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израелската армия започна атаки срещу Ивицата Газа. Десетки израелски бойни самолети нанасят удари по цели на „Хамас“ в Ивицата Газа. Израелската армия потвърди проникването на палестински бойци в страната. По-специално, според съобщенията, въоръжени палестинци са влезли в четири селища, разположени на израелска територия близо до Ивицата Газа. Представители на израелските отбранителни сили казаха, че проникването е по суша, море и въздух с помощта на парапланери. Съобщава се за смъртни случаи.

Има сблъсъци между израелски войници и палестинци на израелска територия. Много местни жители и туристи, които дойдоха в южната част на Израел през последния ден на еврейския празник Сукот, са изложени на риск. Има съобщения, че палестинци са влизали в домовете на израелски жители, докато самите израелци може да се крият в убежища или бронирани помещения в апартаменти.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече случващото се пълномащабна война, нареди масова мобилизация на резервисти и каза, че врагът ще плати цена, невиждана досега.

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Мохамед Дейф, военният лидер на групировката „Хамас“, която контролира Газа, каза: „Решихме да обявим, че търпението ни е свършило„. Палестинският президент Махмуд Абас, който е и лидер на враждуващата с ‘Хамас“ партия „Фатах“ и ​​признат лидер на палестинската власт, който контролира Западния бряг, каза, че палестинският народ има право да се защитава оттерора на заселниците и окупационните сили.“ Той направи изявлението по време на спешна среща, свикана в град Рамала на Западния бряг.

От „Хамас“ твърдят, че са заловили повече от 35 израелски войници и заселници.

Световните лидери осъдиха ескалацията на напрежението в Близкия изток и обвиниха „Хамас“ за нея.

Великобритания „недвусмислено осъждаизненадващото нападение на палестинската ислямистка групировка Хамас срещу Израел в събота, каза външният министър Джеймс Клевърли.

Обединеното кралство недвусмислено осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу израелски цивилни. Обединеното кралство винаги ще подкрепя правото на Израел да се защитава“, каза Клевърли в публикация в социалните медии.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е шокиран от атаките.

Германският външен министър Аналена Бербок осъди операцията, започната от палестински радикали на израелска територия. Според нея Израел има право, в съответствие с международното право, да се защити от тероризма„.

Българският премиер Николай Денков също осъди „терористичните атаки на „Хамас„.

Категорично осъждам терористичните атаки на „Хамас“ над Израел и насилието над невинните израелски граждани. Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми,“ се казва в изявлението на премиера.

Съобщава се, че министърът на енергетиката на Израел Израел Кац възнамерява да спре захранването на ивицата Газа.

Israel News съобщава, че министърът е подписал заповед, „с която инструктира Израелската електрическа корпорация да спре доставките на електроенергия за ивицата Газа„.

Това може да е „наказателна мярка„, както съобщава TRT World, или, че Израел възнамерява да започне контраатака.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Зеленски за удара в Харков: Нужни са решителни действия срещу терора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че терорът на...

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Смолян – Мадан

Шофьор с почти 3 промила алкохол предизвика в събота катастрофа...

Пожар в Девинско изпепели селскостопански постройки и къща

Пожар в девинското село Стоманево унищожи в събота селскостопански...

Хиляди протестиращи в Лондон поискаха мерки срещу климатичните промени

Хиляди протестиращи от цялото Обединено кралство призоваха в Лондон за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украинецът, хванат да шпионира в ТЕЦ „Марица-изток 2“, остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста украинеца, заловен да...

Борислав Гуцанов: ИТН са на крачка от коалиционни отношения с ГЕРБ и ДПС

БСП е един жив организъм. Нашата партия е класически...

Доналд Тръмп: Вторият мандат на Байдън ще убие автомобилната индустрия на САЩ

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп заяви на...

Временна комисия се захваща с Правилника на Народното събрание

Председател ще е Анна Александрова от ГЕРБ-СДС

Вдигат тарифата на такситата в Пловдив

Вдигат тарифата на такситата в Пловдив, предаде БНР. Промяната бе приета...

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Запали се железопътен мост край Ванкувър

Запали се частично изведена от експлоатация железопътна естакада край...

Китай и ЕС започват консултации за антисубсидийното разследване

Китай и Европейският съюз (ЕС) се договориха в събота...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg