https://www.gerb.bg/bg

Властите в Газа: Болниците са подложени на нови израелски атаки

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Властите в Газа обявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари по най-малко три болници в региона днес, съобщава „Ройтерс“. Така здравна система там е допълнително застрашена, като вече е залята с хиляди жертви и хора, разселени от войната на Израел срещу „Хамас“ в палестинския анклав.

„Израелската окупация нанесе едновременни удари по редица болници през последните часове“, каза говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра пред телевизия Ал Джазира.

Кидра твърди, че Израел е атакувал двора на Ал Шифа, най-голямата болница в град Газа, като е имало жертви, но не предостави подробности. Израел твърди, че „Хамас“ има скрити командни центрове и тунели под Ал Шифа, като групировката отрече това.

Израелската армия не коментира веднага изявлението на Кидра, а „Ройтерс“ не можа да го провери независимо.

Продължаващата един месец израелска военна кампания за унищожаване на „Хамас“, след нападението през октомври в Южен Израел, причини множество затруднения за болниците в Газа, тъй като медицинските консумативи, чистата вода и горивото за захранване на генераторите свършваха.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центъра не работят поради щети от бомбардировки или липса на гориво.

„С продължаващите удари и боеве наблизо, ние сме сериозно загрижени за благосъстоянието на хиляди цивилни там, като има много деца сред тях, които се нуждаят от медицинска помощ и подслон“, посочи Хюман Райтс Уоч в публикация в Twitter (X).

Кидра заяви, че педиатричната болница Ал-Рантиси и детската болница Ал-Наср „са били свидетели на поредица от директни атаки и бомбардировки“ днес. Той каза, че ударите на територията на болницата в Ал-Рантиси са подпалили превозни средства, но те са били частично потушени.

Министерството на външните работи на Индонезия съобщи в петък, че е имало експлозии близо до индонезийската болница през нощта, които са повредили части от лечебното заведение, разположено в северния край на тесния крайбрежен анклав. Не се съобщава кой е отговорен за експлозията и не се съобщава за загинали или ранени.

„Индонезия отново осъжда жестоките атаки срещу цивилни и граждански обекти, особено хуманитарни съоръжения в Газа“, се казва в изявление на министерството.

Израел твърди, че 1400 души, предимно цивилни, са били убити и около 240 взети за заложници от Хамас при нападението от „Хамас“ миналия месец, което предизвика израелското нападение. Израел съобщи, че е загубил 35 войници в Газа.

От Палестина съобщават, че 10 812 жители на Газа са били убити към четвъртък, като около 40% от тях са деца. Развива се хуманитарна катастрофа, тъй като основните запаси като храна и вода свършват, а обстрелът измества цивилните от домовете им.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън завяи в публикация в X, че Израел има „задължение да прави разлика между терористи и цивилни и да спазва изцяло международното право“.

Белият дом заяви, че Израел се е съгласил да спре военните операции в части от Северна Газа за четири часа на ден, но няма признаци за спиране на боевете.

Паузите, които ще позволят на хората да бягат по два хуманитарни коридора и биха могли да бъдат използвани за освобождаване на заложници, са значителни първи стъпки, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Но израелският премиер Бенямин Нетаняху предположи, че всички паузи ще бъдат разпръснати и няма официално потвърждение за план за повтарящи се паузи.

Попитан дали ще има „спиране“ на сраженията, Нетаняху каза за Fox News: „Не. Боевете продължават срещу врага „Хамас“, терористите на „Хамас“, но на определени места за определен период от няколко часа тук или няколко часа там, ние искаме да улесним безопасното преминаване на цивилни далеч от зоната на битката и го правим.“

В северната част на Газа няма съобщения за затишие в боевете. Всяка страна съобщава, че нанася тежки жертви на другата в интензивни улични битки.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Разбираха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици (СНИМКИ)

Разбиха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици, съобщи...

Китай ще гради мостове в световната икономика

Китайският президент Си Дзинпин призова за изграждането на "мостове"...

Тайпе: Мирът в Тайванския проток е от полза за целия свят

Мирът в Тайванския проток е от полза за целия...

Южна Корея отхвърли „успешният тест“ на КНДР, показа кадри на експлодираща ракета

Южнокорейските военни пуснаха в петък видеозапис, който според тях...

Земетресение от 7 по Рихтер удари Перу

Издадено е предупреждение за цунами

Служебният регионален министър пое критиката за пътя Видин – Ботевград

Между 3600 тежкотоварни и лекотоварни автомобили преминават по трасето...

БСП брани реакторите на „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=pYr5PwI40vU Парламентарната група на "БСП за България" се обяви против...

Васил Терзиев и сам може да си тръгне, предполага Борисов (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Няма да се учудя кметът на София Васил Терзиев...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тайван захапа Китай: Автокрацията е истинското зло

Демокрацията не е престъпление, автокрацията е истинското "зло". Това заяви...

ЕС понижава отношенията с Грузия и обмисля замразяване на финансирането

Европейският съюз ще намали политическите контакти с Грузия и...

БСП брани реакторите на „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=pYr5PwI40vU Парламентарната група на "БСП за България" се обяви против...

Хиляди протестиращи в Лондон поискаха мерки срещу климатичните промени

Хиляди протестиращи от цялото Обединено кралство призоваха в Лондон за...

МОН качи верните отговори от НВО по математика на седмокласниците

Публикувани са верните отговори от Националното външно оценяване (НВО)...

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Смолян – Мадан

Шофьор с почти 3 промила алкохол предизвика в събота катастрофа...

Иран избира президент

В Иран се провеждат президентски избори. Иранците трябва да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg