https://www.gerb.bg/bg

Въоръжени отвлякоха танкер в Оманския залив, наредиха да се насочи към Иран

Лица, които са отвлекли танкера Asphalt Princess, плаващ под флага на Панама в Оманския залив, са заповядали на екипажа да продължи към иранските териториални води. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на компанията Lloyd’s List, която следи световния морски трафик.

Според компанията в момента танкерът се насочва към Ормузкия проток. Би Би Си уточнява, че този кораб е собственост на компанията Prime Tankers, чието седалище е в Дубай. През 2019 г., както припомня британската обществена медия, петролният танкер Riah, също собственост на Prime Tankers, е бил завзет от ирански военнослужещи.

Аболфазл Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран, осъди съобщенията за морски инциденти и отвличания в района на Персийския залив като „вид психологическа война и подготвяне на сцената за нови пристъпи на авантюризъм“, съобщи агенция „Фарс“.

По-рано британската телевизия Sky News съобщи за отвличането на танкера Asphalt Princess край бреговете на ОАЕ, позовавайки се на източници в органите за сигурност. По тяхна информация около деветима въоръжени мъже са се качили на борда на кораба, който се отправял от емирския град Хаур-Факан към пристанището Сохар в Оман, и са отвлекли кораба.

Според източници на „Таймс“ британските специални служби допускат, че в инцидента може да са замесени „военнослужещи на Иран или техни съюзници“.

Организацията за морска търговия на Обединеното кралство (UKMTO) заяви вчера, че разглежда инцидента край бреговете на ОАЕ като „потенциално отвличане“.

Както се казва в разпространеното съобщение на UKMTO, инцидентът с кораба е станал в Оманския залив, на около 100 км северно от емирското пристанище Фуджейра.

На 30 юли UKMTO съобщи за нападение в приблизително същия район срещу химическия танкер Mercer Street, експлоатиран от компанията Zodiac Maritime, собственост на израелския предприемач Еял Офер. Тогава първоначално се предполагаше пиратство, но след това инцидентът беше класифициран като несвързан с пиратството.

Zodiac Maritime потвърди, че в резултат на инцидента са загинали двама членове на екипажа – румънец и британец. Външните министерства на Великобритания и САЩ настояха, че Иран е отговорен за нападението над танкера Mercer Street. Според Техеран тези обвинения са голословни и политически мотивирани.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Величие“ готови да са малките камъчета, които обръщат колата

"Няма да ни вземат много насериозно с толкова малка...

Съдът отказа да разгледа жалба на „Величие“ срещу изборните резултати

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалба от...

КНСБ: Хората не са усетили нищо в джоба си и не са забогатели

Напрежението в обществото по никакъв начин не е отпушено...

Русия съди жена с двойно руско и американско гражданство заради дарение за Украйна

Ксения Карелина, която има двойно руско и американско гражданство,...

Девет души загинаха при пожар в болница в Иран

Пожар избухна в болница в Иран. Пламъците взеха живота на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg