https://www.gerb.bg/bg

В Украйна гинат най-много руснаци от бедни региони

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Имената на 1899 руски военни, загинали във войната в Украйна, вече са потвърдени от руската редакция на BBC, която извършва собствено преброяване на база открити руски източници.

Тенденциите, отбелязани по-рано, се запазват:

19% от идентифицираните загинали са офицери с чинове от младши лейтенант до генерал (но това не означава, че всеки пети руснак, загинал във войната, е офицер. Потвърждаването на информацията по-скоро е заради публичността.

Около 20% от загиналите са служили във въздушнодесантните войски.

Повечето от загиналите са от слабо развити и бедни региони на Русия. Известно е, че само трима души от починалите са от Москва, въпреки че жителите на столицата представляват почти 9% от населението на Русия.

Най-често се съобщава за жертви в Дагестан (най-малко 130 смъртни случая) и Бурятия (най-малко 90 смъртни случая).

В някои региони журналисти и роднини на загинали съобщават за случаи на натиск върху тях от страна на местните администрации да не публикуват информация за погребани войници и офицери;

Жертви са регистрирани във всички региони на Русия с изключение на два (Ненецки автономен окръг и Ямало-Ненецки автономен окръг).

Най-често имената се посочват от ръководители на руски региони или представители на районни администрации, местни медии и учебни заведения, в които починалият е учил преди това.

Руското министерство на отбраната съобщи за последно официално за жертвите преди повече от месец – на 25 март, като отчете смъртта на 1351 военнослужещи. Преди това имаше само още едно посочване на броя загинали военни.

Представители на украинските въоръжени сили посочват много по-висока цифра – над 20 000 загинали руски военнослужещи. Източници от западни разузнавания дават по-малка цифра – 12 000 – 13 000, но значително по-висока от официалните данни на руснаците.

Украйна твърди, че вече са загинали седем руски генерали, но Русия потвърди за гибелта само на генерал-майор Андрей Суховецки.

Официално руското министерство на отбраната не съобщава за смъртни случаи на територията на Русия по време на военните операции в Украйна. 

Часове преди това отново руската служба на BBC съобщи за информация за загинал наборник, който е участвал в т.нар. „специална операция“. Това е 19-годишен войник от Арзамас, който е загинал в Белгородска област на 19 април.

NN.RU съобщава, че Никита Кошелев е загинал на 15 километра от границата с Украйна, в Белгородска област и се позовава на съобщение за погребение, получено от родителите на войника. Той е бил призован в армията на 1 юли 2021 г. и официално военна му служба е трябвало да приключи след 75 дни. Не е известно дали е подписал договор или не.

Официално руските военни отричат на фронтовата линия да се изпращат наборници, но след редица противоречиви съобщения руските официални агенции съобщиха, че президентът Владимир Путин е получил доклад по изпълнението на неговата директива да не се допускат наборни военнослужещи да изпълняват задачи в Украйна. Докладът е изпратен в Главната военна прокуратура за правна оценка на действията и наказване на длъжностните лица, отговорни за неизпълнението на тази директива. С това руските власти индиректно признават, че на фронта са изпратени и наборници

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Фармацевтичният съюз вижда опит за саботаж на преговорите между НЗОК и аптеките

Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и...

Двама в болница след сблъсък на тир и градски автобус в Бургас

Тир блъсна пълен с пътници автобус от градския транспорт...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив подкрепя изграждането на обществен паркинг

Частната УМБАЛ "Пълмед" внесе в Общинския съвет в Пловдив...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев не вижда проблем служебен кабинет да прави смени в службите

Няма нищо по-логично служебно правителство да направи промени в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

Тийнейджърка получи гърч след пушене на вейп в Пазарджик

15-годишно момиче е било прието в тежко състояние в...

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори. Припомняме,...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg