https://www.gerb.bg/bg

В търсене на мир в Украйна – от февруари 2022 г. и днес

Снимка: iStock

В момента, в който се провежда голямата среща на световни лидери в Швейцария, които търсят мира в Украйна, NYT публикува копия на документи, обсъждани в единствените известни преки преговори от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Тези преговори се проведоха в Беларус и Турция от края на февруари, март и април 2022 г.

Срещата в Швейцария бе упорито атакувана от редица тези на Москва, която се домогна до неучастието на Китай в нея, като едно от нещата, поискани от Путин при посещението му в Пекин на фона на въздържаното отношение към руската агресия към Украйна. Самият Пекин излезе със своя инициатива за мир в Украйна, която обаче не постигна никаква конкретика и остана декларативно.

Провокативно самият руски президент Путин часова преди да започне срещата в Швейцария излезе с предложение за мир, което бе отхвърлено от Киев и разкритикувано от Запада.

От Швейцария Урсула фон дер Лайен предупреди, че замразяването на конфликта в Украйна би бил оправдание за други агресивни войни, а италианският премиер Джорджа Мелони определи директно заявката на Путин като пропагандистки ход. В този дух коментира и „предложението за мир на Москва“ германският канцлер Олаф Шолц, а вицепрезидентът на САЩ Камала Харис директно заяви, че „мирното предложение на Путин не е призив към преговори, а към капитулацията на Украйна„.

В публикуваните от New York Times документи от 2022 г., за които изданието утвърждава, че това са пълните копия, се вижда обаче и промяната на позициите на двете страни.

Документите са получени от украински, руски и европейски източници, автентичността им е потвърдена от преки участници в преговорите и близки до тях хора, пише руската редакция на BBC. Съдържанието на документите беше частично разкривано и преди, дори един документ беше демонстративно показан от самия Владимир Путин. Проектът на договора от 15 март 2022 г. в английския превод, е предоставен от Киев на западните правителства, както и Истанбулското комюнике от 29 март същата година, а проектът на договора на руски език е от 15 април и именно той е бил поставен на бюрото на Путин.

В проектодоговора са подчертани точки, с които една от страните е съгласна, а другата не е, както и онези позиции, които украинската делегация отказа да обсъжда.

Украинските преговарящи не са обсъдили руските искания за премахване на всички санкции и прекратяването на всички съдебни искове, както и условието страната да не се присъединява към Международния наказателен съд.

Украинците също така са отказали да обсъдят руския списък с украинско законодателство, което Москва иска да бъде отменено, за да изпълни исканията руският език да получи равен статут с украинския и да се бори с това, което тя нарича „нацизъм“.

От текста обаче следва, че Украйна е била готова да приеме искането на Русия за невлизане във военни съюзи, преди всичко в НАТО, а Русия е била готова да се съгласи с присъединяването на Украйна към Европейския съюз.

Украйна също се е съгласила да ограничи размера на своите въоръжени сили, обхвата на своите ракетни системи и други военни параметри, но е настояла тези граници да бъдат определени по-високи. Например, Русия е поискала ограничаване на числеността на украинската армия до 85 хиляди души, а Украйна е поставила лимита до 250 хиляди.

От документите става ясно, че се е планирало проблемът със статута на Крим и Донбас да бъде отложен с 15 години.

Основната пречка, поради която преговорите спряха, е бил въпросът за гаранциите за сигурността на Украйна от трети страни, включително западни и незападни. Русия е започнала да настоява, че в случай на агресия срещу Украйна страните-гаранти ще й се притекат на помощ, но със съгласието на всички тях, включително и на самата Русия. Това на практика би дал на Русия право на вето в случай на нова агресия срещу Украйна. Именно след тази клауза Киев е загубил интерес към преговорите, са казали източници на New York Times.

Как се е отнесъл Западът към преговорите?

Владимир Путин не веднъж прокарва тезата, че украинците са били разубедени да приемат условията на споразумението от техните западни партньори. Някои пропагандисти директно назовават тогавашния британски премиер Борис Джонсън, който посещава Киев на 9 април 2022 г.

В интервю за BBC Джонсън обясни, че той наистина е бил против териториални отстъпки в ползва на Русия, но пък Зеленски, припомняйки си посещението, уверява, че Джонсън само е предупредил, че Украйна ще бъде притисната да направи отстъпки, но той, Джонсън, ще подкрепи всеки избор, който Украйна направи. И двамата не са коментирали нищо за другите искания на Русия към Украйна.

New York Times също цитира американски източник, който заявява, че САЩ наистина са били разтревожени от условията, които украинската делегация е обсъдила с Русия, и директно са задали въпроса: „Разбирате ли, че това е едностранно разоръжаване?“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! Гнусни цигани пребиха шофьор на автобус с туристи в Ловешко (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/1jbtMPyP_5o Шокиращо видео се разпространява мълниеносно в социалните мрежи. На...

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази...

Затварянето на ГКПП „Рафах“ възпрепятствало евакуацията на поне 2000 пациенти

Затварянето на пропускателния пункт при Рафах между Египет и...

АКФ: За разлика от Гешев, срещу Сарафов няма никакви реални политически атаки

Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване" - така е...

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента (СНИМКИ)

Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят...

Зеленски приветства заповедите за арест на Шойгу и Герасимов

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев подканва НС да реши кой да представлява България на срещата на върха на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска парламентът да реши кой...

Расте броят на жертвите на замърсен алкохол в Индия

Броят на загиналите при последния случай на замърсен с...

Си пред Дуда: Търгуваме с Русия, а вие ни очерняте

Пекин се противопоставя на това "нормалната търговия" между Русия и...

Бойко Борисов ще разговаря с Радев за кабинет (СНИМКИ)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пристигна...

Николай Марков се оплака от натиск от три партии, но не каза кои (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вече заклел се депутат Николай Марков от "Величие" съобщи...

С жребий обявиха резултатите за общински съветници в Борован

Стигна се до жребий при обявяването на резултатите за...

Роберт Хабек: Предлаганите мита на ЕС върху вноса на китайски стоки не са наказание

Предложените мита на Европейския съюз върху вноса на китайски...

Втори опит за избор на председател на 50-ото НС

Депутатите ще направят втори опит да решат трудната задача...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg