https://www.gerb.bg/bg

Цоков отчете ръст на заплатите във ВУЗ-овете в добър диалог за бъдещето на страната

Галин Цоков, снимка: архив БГНЕС

За последната една година заплатата за най-ниската академична длъжност в университетите е повишена с 600 лв., заяви служебният образователен министър Галин Цоков на форум, организиран от Национален браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ. По думите му с изпълнението на поетите в закона ангажименти до края на годината общото увеличение на възнагражденията на асистентите във ВУЗ-овете ще достигне 1 000 лв.

Цоков благодари на социалните партньори и представителите на университетите за общите усилия за подобряване на условията в сектора. Информация за изказването му беше оповестена от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Всичко, постигнато през последната година, се дължи на добрия ни диалог. Със сигурност има нужда от още много усилия, но поставихме основата, над която да надграждаме„, подчерта Галин Цоков.

Той изтъкна, че от встъпването на служебния кабинет в длъжност за университетите са преведени общо около 80 млн. лв. Цоков уточни, че с това се гарантира увеличение на заплатите на всички преподаватели и административни служители в във висшите училища, както и на докторантските стипендии.

С изпълнение на разписаните в Закона за висшето образование допълнителни средства реално ще имаме 3 увеличения на заплатите само за година, което вероятно никога не се е случвало„, посочи образователният министър.

Без добри университети няма да има добро бъдеще за страната ни„, заяви Цоков и похвали постоянните усилия на ВУЗ-овете да се подобряват и да бъдат още по-конкурентни. Според него е много важно да продължи и задълбочаването на връзките между висшите учебни заведения.

Ние можем да сме успешни само ако обединяваме усилия и създаваме мрежа от университети, защото трябва да се конкурираме с най-добрите от Европа и света, за да привличаме повече чуждестранни студенти„, коментира Галин Цоков.

По думите му това значи повече да има съвместни програми и специалности, както и споделени усилия в популяризирането на висшите ни училища в чужбина.

За тази година виждам, че университетите ни са извървяли много по-дълъг път и са станали по-практически ориентирани. Трябва ни още малко вяра в собствените възможности и последователни усилия, за да бъдем сред най-добрите„, заяви Цоков.

В рамките на форума председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ Лиляна Вълчева представи анализ на резултатите на висшите училища по направления, както и на нивата на възнаграждения в тях. В него участваха депутатът Красимир Вълчев, директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любослав Костов, ректори, преподаватели и др.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

Съдът остави в ареста хакера „Емил Кюлев“

Съдът в неделя остави за постоянно в ареста хакера Теодор...

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

Червено ниво за тероризъм до вторник в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че червеното...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожар пламна в данъчното министерство на Дания

Министерството и съседните сгради са евакуирани.

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

Турция е предупредила европейските страни, че Кипър се е...

Тайван захапа Китай: Автокрацията е истинското зло

Демокрацията не е престъпление, автокрацията е истинското "зло". Това заяви...

ЕК: Северна Македония трябва да промени Конституцията си, за да продължи към ЕС

Северна Македония трябва да промени Конституцията си, както обеща,...

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

Молдова разчита на алтернативни доставки на газ от България

Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни...

Радомир минава на воден режим

Общинският съвет в Радомир взе решение града да мине...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg