https://www.gerb.bg/bg

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

Снимка: EPA/FILIP SINGER

Германията е страната, която ще излъчи най-много евродепутати в ЕП – 96 от общо 720. Евроизборите в страната започнаха тази сутрин в 8.00 часа местно време и избирателните секции вече са затворени. Налице е първоначална прогноза.

Както се очакваше от социологическите проучвания, Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) е категорично на първо място, следван от „Алтернатива за Германия“, която постига особено силни успехи в Източна Германия.

Резултатите от първата прогноза за Германия показват, че коалицията на германския канцлер Олаф Шолц търпи тежко поражение, тъй като и трите партии в неговото правителство изостанаха от консерваторите и крайната десница.

ХДС/ХСС получава 29,5%, а „Алтернатива за Германия“ – 16,5%. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц пък получи най-слабия резултат в историята си – 14%. Коалиционните ѝ партньори – „Зелените“ събират едва 12% подкрепа, а третият коалиционен партньор – Свободната демократическа партия – едва 5%.

Новата популистка партия в Германия – Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), която съчетава лява икономическа политика с десни културни възгледи, се появява на политическия пейзаж с прогнозен резултат от 5,5%.

Към 14:00 часа местно време избирателната активност в Германия достигна 32,3%. Централната избирателна комисия на страната обаче уточни, че в този процент не се включват гласовете, подадени по пощата – вариант, предпочетен от голям брой германци.

Водещият кандидат на Европейската народна партия Урсула фон дер Лайен се обърна към германско предизборно събитие през Брюксел.

Ние отново сме най-голямата сила в Германия„, заяви тя и добави, че „хората са наказали екстремистите отляво и отдясно„.

Предварителната прогноза за резултатите от евровота в страната даде преднина на консервативния алианс на ХДС/ХСС.

Фон дер Лайен посочи, че „трябва да изчакаме изборните резултати от всички държави членки. Убедена съм, че ЕНП ще се справи добре и там„.

Снимка: Европейски парламент
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Пирогов“: Падналото от тераса дете във Враца е оперирано

Спокойно е преминала нощта за 7-годишното момиченце

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата се похвали с повече дела за наркотици и нелегална миграция през май

Отчита се ръст на досъдебните производства за наркотици и...

Поройни дъждове в Ел Салвадор взеха 11 жертви

Поройните дъждове, които връхлетяха тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Глория Николова напуска „Нова телевизия“, слага край на журналистиката 

Репортерката на "Нова телевизия" Глория Николова временно слага край...

Родители на трима загинали при катастрофа протестираха в София

Родители на трима загинали млади мъже в катастрофа затвориха...

КНСБ: Хората не са усетили нищо в джоба си и не са забогатели

Напрежението в обществото по никакъв начин не е отпушено...

Пътнически автобус се запали в Кресна

Пътнически автобус се запали в град Кресна. Инцидентът е станал...

Кипър реагира с недоумение на заплахите на Хизбула

Кипър реагира с недоумение в четвъртък на предупрежденията от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg