https://www.gerb.bg/bg

Словения гласува за евродепутати, но и на три референдума

Снимка: iStock

Приключи изборният ден и в Словения.

Днес гражданите на страната гласуваха както за девет свои представители в европарламента, така и на три референдума – за асистирано доброволно прекратяване на живота, за употребата на канабис за лични цели и за преференциално гласуване на парламентарни избори.

В страната се отчита неочаквано ниска избирателна активност – едва 26,41% към 19:00 ч., когато избирателните секции бяха затворени.

По данни на Държавната избирателна комисия на евроизборите днес са гласували само 446 149 словенци от общо 1 689 501 души население на страната.

За сравнение, през 2004 г. на първите си избори за евродепутати са гласували 28,35% от словенците. През 2009 г. избирателната активност е била 28,37%, през 2014 г. – 24,55%, а 2019 г. бе отчетена рекордна избирателна активност – 28,89%.

Според президента Наташа Пирц Мусар предизборната кампания за евроизборите не е била достатъчно ангажирана с истинските европейски теми.

Тя посочи, чи 80% от цялото законодателство, прието в Европейския парламент, трябва да бъде отразено в словенското законодателство или пряко приложено, поради което тези избори по нейни думи са толкова важни.

Премиерът и лидер на „Движение Свобода“ Роберт Голоб пък отбеляза, че най-голямата победа ще бъде високата избирателна активност.

Председателката на парламента Уршка Клакочар Жупанчич изтъкна, че днес словенските граждани решават своето бъдеще.

Когато взимаме решение в каква Европа да живеем, аз бих искала да е Европа, в която се чувстваме сигурни и свободни. Европа, в която няма да се чувстваме сами, а ще получаваме помощ и ще си помагаме. Европа, в която няма да разделяме хората по лични характеристики, на които те не могат да повлияят, Европа на интеграцията, а не на разделението и на омразата. Достатъчно имаме от това в историята си“, заяви тя.

Янез Янша, лидер на Словенската демократична партия – най-голямата опозиционна сила, посочи, че в предизборната кампания не се е говорило достатъчно за това каква Европа искаме заради „насилствените референдуми“.

Той отбеляза, че в някои други страни членки на ЕС кампанията е била по-сериозна, особено в по-големите страни, в които се е говорило накъде трябва да върви Европа.

Словения ще излъчи своите евродепутати измежду 11 партии и 99 кандидати. В страната се проведе и предварително гласуване от 4 до 6 юни за гражданите, които няма да имат възможност да гласуват днес. За трите дни от предварителното гласуване избирателната активност от 3,7% бе двойно по-висока спрямо тази от последните евроизбори през 2019 г., когато беше 1,84%.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Испанското правителство закрива Националната фондация „Франсиско Франко“

Правителството на Испания ще закрие Националната фондация "Франсиско Франко",...

Португалия затяга борбата с корупцията

Десноцентристкото правителство на малцинството в Португалия одобри набор от...

Почина филмовата икона Доналд Съдърланд

Известният актьор Доналд Съдърланд е починал на 88-годишна възраст....

В Скандинавия ще има военен транспортен коридор

Швеция, Норвегия и Финландия се споразумяха да създадат "военен...

Путин: Западът ще замени Зеленски до 2025 г.

Руският президент Владимир Путин подчерта по време на пресконференция...

Касиерка отмъкна 144 хил. лева от банка в Пловдив

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняема 52-годишна жена, присвоила 144 хил....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

The Times: Ядреният блок на Путин и Ким срещу Запада

Посещението на руския диктатор Владимир Путин в Пхенян е тревожен...

Украйна остана доволна от мирната среща в Швейцария

Позицията на Киев е взета под внимание в заключителното...

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Агенция "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на дипломати, че страните...

От 1 декември и Гърция ще има свое ФБР

Службата ще има свои офиси в Атина и Солун

Разследват ръководителя на кампанията на партията на Риши Сунак за хазартни залагания

Ръководителят на кампанията на консерваторите на премиера Риши Сунак...

ООН: Светът се проваля с целите за справяне с бедността и глада

Светът изостава много по отношение на повечето цели за...

Димитър Главчев порица „грубата безотговорност“ на Русия за Запорожката АЕЦ

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg