https://www.gerb.bg/bg

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

Снимка: iStock

Лондон разшири санкционния списък на руски лица и компании, като добави към него Московската борса, Националния клирингов център (НКЦ) и Националния сетълмент депозитар (НСД), както и борсата в Санкт Петербург и застрахователната компания Ингосстрах. Досега срещу „Ингосстрах“ не са налагани западни санкции, пояснява „Интерфакс“.

Регистърът на санкциите на Обединеното кралство беше попълнен ден след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Московската борса, НКЦ и НСД. В отговор Московската борса спря търговията с долари и евро, както и инструменти в тези две валути.

Руската централна банка обяви преход към алтернативни механизми за определяне на обменните курсове – според отчетни данни и извънборсови средства. Регулаторът твърди, че руснаците все още ще могат да купуват и продават валута директно в банките, а спирането на борсовата търговия няма да засегне депозитите в чуждестранна валута.

Великобритания наложи в четвъртък първите си санкции, насочени към кораби от „сенчестия флот“ на руския президент Владимир Путин, който според нея е бил използван за заобикаляне на западните санкции върху търговията с руски петрол, предава „Ройтерс“.

Акцията, част от 50 нови санкции и координирана с партньорите от Г-7, също е насочена към доставчици на боеприпаси, машини, микроелектроника и логистика за руската армия, включително организации, базирани в Китай, Израел, Киргизстан и Турция, каза правителството.

Днешното действие включва първите санкции на Обединеното кралство, насочени към плавателни съдове в сенчестия флот на Путин, използвани от Русия, за да заобиколят санкциите на Обединеното кралство и Г-7 и да продължат неограничената търговия с руски петрол„, се казва в изявление на правителството.

Днес ние отново засилваме икономическия натиск чрез санкции, за да потиснем способността на Русия да финансира военната си машина„, каза премиерът Риши Сунак в изявление на срещата на Г-7 в Италия.

Путин трябва да загуби и прекъсването на способността му да финансира продължителен конфликт е абсолютно жизненоважно.“

С наближаването на годишната среща на върха на страните от Г-7 Великобритания също така се ангажира да предостави 242 милиона паунда двустранна помощ на Украйна в подкрепа на нейните непосредствени хуманитарни, енергийни и стабилизационни нужди.

Очаква се лидерите на Г-7 да обявят схемата на многогодишен заем, използвайки печалбите от задържаните руски средства, който юридически експерти след това ще финализират с цел набиране на пари до края на годината.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима задържани в Германия по подозрение в шпионаж

Трима чужденци, украинец, руснак и арменец, са задържани в...

ТЕЦ „Бобов дол“ отново не работи

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа, съобщава БНР. Изпълнителният директор на...

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Агенция "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на дипломати, че страните...

Пиян мъж рани с нож трима души в Прага

Чешката полиция задържа мъж, ранил трима души с нож...

Около 1/3 от болниците у нас са частни

Около 1/3 от болниците у нас са частни -...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg