https://www.gerb.bg/bg

Си Дзинпин иска армията на Китай да е „готова за бой“

Снимка: архив EPA

Армията на Китай трябва да е „готова за бой“. Това заяви президентът Си Дзинпин по време на проверка на военни части, действащи в горещ район близо до Тайван, съобщава „Франс прес“.

Посещението на Си идва в момент на бурна дипломация със Съединените щати – основният поддръжник на сигурността на Тайван – с министъра на финансите Джанет Йелън, която в момента е в Пекин за разговори, насочени към стабилизиране на икономическите отношения.

Китай счита самоуправляващия се Тайван за част от собствената си територия и се зарече да постави острова под свой контрол – със сила, ако е необходимо.

По време на инспекция на командването на Източния театър на Народната освободителна армия Си заяви на военните представители, че трябва „да се осмеляват да се бият, да бъдат добри в сраженията и решително да защитават националния суверенитет и сигурност„.

В момента светът е навлязъл в нова ера на сътресения и промени, а ситуацията със сигурността в страната ни е по-нестабилна и несигурна„, отбеляза китайският лидер.

Необходимо е да се задълбочи военното и бойното планиране, да се постави акцент върху военното обучение за действителна битка и да се ускори подобряването на капацитета ни за победа„, настоя той.

Си допълни, че военните трябва да повишат капацитета за подготовка за война и водене на сражения.

През последните години напрежението между Китай и Съединените щати относно статута на Тайван се изостри, като Пекин проведе мащабни военни учения в отговор на посещението на острова на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси миналата година.

През април китайските сили проведоха тридневни учения, симулиращи блокада на острова, след като наследникът на Пелоси – Кевин Маккарти, се срещна с тайванския лидер Цай Инуън в Калифорния.

Посещението на Йелън идва, след като миналия месец друг високопоставен американски служител – Антъни Блинкън, изрази загриженост относно „провокативните“ действия на Китай спрямо Тайван по време на посещение в Пекин – първото подобно пътуване на американски държавен секретар от близо пет години.

Китай обаче отхвърли тези забележки, а външният министър Ван И заяви, че „няма място за компромис“ по въпроса.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Оставиха в ареста рецидивиста, убил украинка в София

Съдът остави в ареста Орлин Гигов, обвиняем за убийството...

Русия: Дрон на коалицията приближи опасно руски самолет над Сирия

Москва отново изреди нарушения на западната коалиция

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Соня Колтуклиева: Поканих Марков и Михайлов на дебат, полковникът отказа!

Войната по върховете на младата партия "Величие" е факт....

Русия: Политиката на НАТО спрямо Украйна е обречена на провал

Политиката, която страните от НАТО провеждат спрямо Украйна, е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg