https://www.gerb.bg/bg

Съветът за сигурност иска да падне обсадата на град в Судан

Снимка: EPA/KHALED ELFIQI

Съветът за сигурност на ООН поиска в четвъртък спиране на обсадата на ал-Фашир – град с население от 1,8 милиона души в района на Северен Дарфур в Судан – от паравоенните сили за бърза подкрепа и незабавно прекратяване на боевете в района.

15-членният съвет прие резолюция, изготвена от Великобритания, която също призовава за изтегляне на всички бойци, които застрашават безопасността и сигурността на цивилните в Ал Фашир, последният голям град в обширния западен регион Дарфур, който не е под контрола на RSF.

Атака срещу града би била катастрофална„, каза британският посланик в ООН Барбара Удуърд пред съвета. „Този ​​съвет изпрати днес силен сигнал към страните в конфликта. Този брутален и несправедлив конфликт трябва да приключи.“

Войната избухна в Судан през април миналата година между суданската армия и RSF, предизвиквайки най-голямата криза с разселването в света. Висши служители на ООН предупредиха, че влошаващото се насилие около Ал-Фашир заплашва да отприщи кървави междуобщностни борби в целия Дарфур.

Подготвената от Великобритания резолюция получи 14 гласа „за“, докато Русия се въздържа.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че това е „несигурен момент“.

Хората на Ал-Фашир са в капан. Те са заобиколени от тежко въоръжени бойци на паравоенните сили за бърза подкрепа. Храната, водата, лекарствата и други основни неща изсъхват, каза тя. Настъпва глад и заплахата от по-нататъшно насилие, включително клане, е голяма„.

Главната болница на Ал-Фашир е била атакувана  и е изключена от експлоатация, съобщиха Лекари без граници в неделя. Около 130 000 жители са напуснали града поради боевете през април и май, казаха от ООН, но напускането им е опасно, тъй като бягащите са били нападнати на главния контролиран от паравоенните сили път.

Съветът за сигурност призова враждуващите страни да позволят на цивилните да се преместят в по-безопасни зони във и извън Ал-Фашир.

Доклад от 5 юни на лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейл установи, че около 40 селища извън града са били разрушени от палежи от края на март.

Съветът за сигурност призова страните „да се въздържат от външна намеса, която се стреми да подклажда конфликти и нестабилност и напомня на всички страни в конфликта и държави-членки, които улесняват трансфера на оръжия и военни материали към Дарфур, за техните задължения да спазват оръжейните разпоредби ембаргови мерки„.

Наблюдателите на санкциите на ООН определиха като „достоверни“ обвиненията, че Обединените арабски емирства са предоставили военна подкрепа. ОАЕ отрече.

ООН заяви, че близо 25 милиона души, половината от населението на Судан, се нуждаят от помощ, а около 8 милиона са напуснали домовете си.

Глобален орган по продоволствената сигурност, подкрепян от ООН, заяви, че са необходими незабавни действия за „предотвратяване на широко разпространена смърт и пълен срив на поминъка и предотвратяване на катастрофална криза с глад в Судан„.

САЩ твърдят, че воюващите страни са извършили военни престъпления.

Между 10 000 и 15 000 души са били убити само в един град в Западен Дарфур миналата година при етническо насилие, организирано от паравоенните сили за бърза подкрепа и съюзническите арабски милиции, според доклад на наблюдателите на санкциите на ООН, видян от Ройтерс през януари.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Наводнения заляха североизточен Бангладеш

Мусонните дъждове причиниха мащабни наводнения в североизточен Бангладеш, блокирайки...

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 36 души загинаха след натравяне с алкохол в Индия

Най-малко 36 души загинаха, а други 60 са приети...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

Иран призова Г-7 да се дистанцира от "разрушителните политики...

Ромската певица Саша Сандра си призна: Мога да държа само микрофона (ВИДЕО)

Ромската певачка Саша Сандра призна в свое интервю, че...

Виетнамците очакват с нетърпение своя „идол“ и „приятел“ Путин

Магазинът за руски сувенири на Нгуен Тхи Хонг Ван...

Предадоха на съд Рангел Бизюрев за умишлено убийство

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за умишлено убийство...

Горан Благоев: Двама от кандидатите за патриарх са проводници на руско влияние

Двама от кандидатите за патриарх, митрополит Даниил Видински и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg