https://www.gerb.bg/bg

САЩ: Турция се държи здраво за Запада въпреки несъгласието за Газа

Снимка: iStock

Турция продължава здраво да се държи за Запада и нейното партньорство със Съединените щати никога не е било по-силно, въпреки че страните остават разединени по отношение на войната на Израел в Газа. Това заяви посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк пред „Ройтерс“.

Флейк, който трябва да напусне поста си тази есен, посочи, че одобрението на Турция за разширяването на НАТО и сделката за продажба на американски F-16 са сигнал за наклона на Анкара към Запада през тази година и поставят началото на траен тласък в търговията и инвестициите.

Стратегическото партньорство никога не е било по-силно и ние сме на добро място„, увери 61-годишният Флейк.

Вашингтон притисна Анкара да ограничи всяко заобикаляне на санкциите срещу Москва след избухването на войната в Украйна, както и да разреши разширяването на НАТО, което приключи през януари с одобрението на Турция за членството на Швеция след 20-месечно забавяне.

Флейк отбеляза, че въпреки силните икономически, търговски и енергийни връзки на Турция с Русия, войната в Украйна подчертава нейния ангажимент към НАТО и Запада.

Турция „е перфектна в подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна„, подчерта Флейк и посочи спирането на руските военни кораби, преминаващи транзитно към Черно море, и доставката на дронове за Киев.

Той добави, че тази година двупартийните настроения към Турция в Конгреса на САЩ са станали положителни и това ще продължи независимо от резултата от изборите в САЩ през ноември.

„Те здраво се държат за Запада“, категоричен бе посланикът.

Основното напрежение в отношенията между САЩ и Турция през последните години е съюзът на Вашингтон със сирийските кюрди, които Анкара смята за терористи, и закупуването от Турция на руски отбранителни системи С-400, което предизвика санкции на САЩ и отстраняване от програмата за изтребители F-35.

Най-новото разминаване е около войната в Газа. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува „израелските военни престъпления“ и подкрепата на САЩ за операцията срещу палестинската въоръжена групировка „Хамас“.

Американският посланик посочи, че планираното посещение на Ердоган при Байдън в Белия дом миналия месец е било отменено поради проблеми с графика, но това се е случило и в момент, когато ситуацията в Газа е създала „труден политически фон“.

„Очевидно ще има различия със ситуацията в Газа, това е трудно“, призна той.

Флейк обаче добави, че близките отношения на Анкара с политическите лидери на „Хамас“ са предоставили ценен проводник по време на конфликта и в преговорите за прекратяване на огъня и че Вашингтон понякога я моли да им предава послания.

Срещата на лидерите на страните от НАТО във Вашингтон следващия месец е възможност и за среща Байдън-Ердоган, като се има предвид, че „има известно желание и от двете страни“, заяви още той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пиян шофьор без книжка блъсна патрулка край Крумовград

Почерпен водач без шофьорска книжка блъсна патрулка край Крумовград. Това...

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Филипински и китайски кораб са се сблъскали в Южнокитайско...

Прокуратурата се похвали с повече дела за наркотици и нелегална миграция през май

Отчита се ръст на досъдебните производства за наркотици и...

Трима задържани в Германия по подозрение в шпионаж

Трима чужденци, украинец, руснак и арменец, са задържани в...

Виетнамците очакват с нетърпение своя „идол“ и „приятел“ Путин

Магазинът за руски сувенири на Нгуен Тхи Хонг Ван...

„Левицата“ е готова за диалог за консолидиране на левите формации

Главната причина за изключително ниската избирателна активност от 34%...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg