https://www.gerb.bg/bg

САЩ са обхванати от най-големите граждански протести и бунтове от 1968 г.

Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ са обхванати от най-големите граждански протести и бунтове от убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г., когато страната е разтърсена от мащабни демонстрации за граждански права на фона на Виетнамската война, пише „Гардиън“.

Протестите в САЩ започнаха преди седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Последната подобна голяма анархия, но локализирана само до Лос Анджелис, беше през 1992 г. след побоя на полицаи над чернокожия Родни Кинг. Тогава анархията продължи шест дни. 63 души са убити, а над 2300 са ранени. Ситуацията е овладяна след изпращане на Националната гвардия, армията и морски пехотинци.

Шест поредни нощи големи и малки американски градове се превърнаха в сцена на сблъсъци между протестиращи и силите за борба с безредиците, между мародери и националната гвардия. Участниците в демонстрациите дори нарушават наложения от властите вечерен час. Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е разположена по улиците в 15 щата и Вашингтон, Окръг Колумбия. Хиляди американци са арестувани. Има фатални случаи и брутални нападения. В много градове, сред тях са Вашингтон и Филаделфия, са регистрирани големи пожари.

Протести с насилие възникнаха и пред Белия дом, където в неделя вечерта потвърдиха, че Доналд Тръмп е бил принуден да се крие в бункер в петък вечерта. Американският лидер не е излизал с официално обръщение към нацията в отговор на възникналата криза. Той предимно използва профила си в „Туитър“. В събота държавният глава говори за смъртта на Джордж Флойд във Флорида, обвинявайки крайнолеви за възникналите проблеми.

Латоша Браун, граждански активист и съосновател на Black Voters Matter, коментира, че президентът Доналд Тръмп е показал, че е готов да убие всяко нещо в тази страна, включително и собствения си народ.

Той е склонен да убие демокрацията. Той е склонен да убие всяко чувство за истинско уважение или доверие към правителството му. Той е готов да убие международните и глобалните отношения на САЩ. Той е разрушител, предупреди активистът.

И всичко това се случва на фона на пандемията от коронавирус, която отне живота на повече от 104 000 души в САЩ, предизвиквайки икономически, политически и културен шок.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Тайван повиши предупреждението си срещу пътувания до Китай, съобщава...

Моторист е в болница след катастрофа край Пловдив

Катастрофа между лек автомобил и мотоциклет е станала около 9...

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Румен Радев не бърза да връчва първия мандат

Има още време, докато се дадат крайните оценки дали...

Бербок: Путин иска да разклати европейската сигурност

Помощта за Украйна не била благотворителност

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg