https://www.gerb.bg/bg

САЩ питат Китай в ООН как гледа на сближаването между Русия и КНДР

Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Съединените щати ще се изправят срещу Русия в Съвета за сигурност на ООН в петък относно нарушаването на оръжейното ембарго на Северна Корея и ще настояват за мнението на Китай относно нарастващите връзки между Москва и Пхенян. Това заяви заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд, цитиран от „Ройтерс“.

Срещата на 15-членния съвет ще се проведе, след като миналата седмица руският президент Владимир Путин посети Пхенян, за да подпише пакт със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. В него двамата поемат ангажимент да предоставят военна помощ, ако някой от тях бъде изправен пред въоръжена агресия.

Това трябва силно да тревожи цялата световна общност„, посочи Ууд и упрекна Русия, че „по същество застава на страната на държава измамник, която нарушава безброй резолюции на Съвета за сигурност на ООН„.

Това е безпрецедентно и трябва да го наричаме така, както е„, подчерта той. „Искаме да чуем и какво има да каже Китай за това нарастващо военно сътрудничество между КНДР и Русия. Те не могат да гледат на това като на положително развитие„.

Китай реагира сдържано миналата седмица. Китайското министерство на външните работи заяви, че срещата е била двустранен обмен между Русия и Северна Корея, но не даде подробности.

Северна Корея е под санкции на ООН от 2006 г. насам заради своите ядрени програми и програми за балистични ракети, като тези мерки бяха засилени през годините – с подкрепата на Русия.

През последната година обачеСъединените щати многократно обвиняваха Северна Корея, че изпраща оръжия на Русия за войната ѝ срещу Украйна. И Москва, и Пхенян отрекоха тези твърдения.

Наблюдателите на санкциите на ООН през април съобщиха, че отломките от ракета, паднала в украинския град Харков на 2 януари, са от севернокорейска балистична ракета от серията Hwasong-11.

Групата от експерти, които съблюдават прилагането на дългогодишните санкции на ООН срещу Северна Корея, беше разпусната в края на април, след като Русия наложи вето на подновяването ѝ. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш миналата седмица заяви, че Русия трябва да спазва санкциите на ООН срещу Северна Корея.

Русия е твърдо решена да развали санкционния режим, а Китай не е направил много, за да ограничи Москва„, посочи Ричард Гоуан, директор на Международната кризисна група в ООН.

По негови думи срещата на съвета утре „изглежда по-скоро като натиск от страна на САЩ да представят Русия като злодей„, отколкото като шанс за органа да възстанови санкционния режим.

Ууд обвини Русия, че е изстреляла десетки севернокорейски ракети срещу Украйна и определи войната като „тренировъчен полигон“ на Пхенян. Украинската прокуратура съобщи през май, че е изследвала отломки от 21 от около 50 севернокорейски ракети, изстреляни от Русия между декември и февруари.

Миналата седмица посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд обвини Русия, че е изстреляла „общо четири възможни балистични ракети, доставени от Северна Корея, към Украйна – две на 15 юни и още две на 16 юни“.

През последните няколко години Съветът за сигурност на ООН беше разделен относно това как да се справи със Северна Корея. Русия и Китай смятат, че повече санкции няма да помогнат и искат тези мерки да бъдат облекчени. Те предложиха някои санкции да бъдат премахнати през декември 2019 г., но така и не подложиха проекторезолюцията си на гласуване.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България (СНИМКИ)

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ)...

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП и „Левицата“ с първа стъпка към обединение

Ръководствата на БСП и "Левицата" проведоха среща днес в...

Повдигнаха обвинение на четирима за присвояване на над 70 хил. лв. от болницата в Раднево

Повдигнаха обвинение на четирима души за присвояване на 76 324...

Земетресение от 7 по Рихтер удари Перу

Издадено е предупреждение за цунами

Разбираха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици (СНИМКИ)

Разбиха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg