https://www.gerb.bg/bg

САЩ обявиха над 1,5 млрд. долара енергийна и хуманитарна помощ за Украйна

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви помощ за над 1,5 милиарда долара отчасти за енергийния сектор на Украйна и хуманитарната ситуация там в резултат на войната, съобщава „Ройтерс“.

Днес Харис присъства на мирна среща на върха за Украйна в Люцерн, Швейцария. Там тя ще се срещне с украинския лидер Володимир Зеленски и ще направи изказване на пленарната сесия на срещата.

Обявените 1,5 милиарда долара включват 500 милиона долара ново финансиране за енергийна помощ и пренасочване на 324 милиона долара предварително обявени средства към спешен ремонт на енергийна инфраструктура и други нужди в Украйна, уточниха от кабинета на вицепрезидента.

Тези усилия ще помогнат на Украйна да отговори на последните атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура, като подпомогнат ремонта и възстановяването, подобрят устойчивостта на Украйна към прекъсвания на енергийните доставки и положат основите за ремонт и разширяване на енергийната система на страната„, допълниха от пресофиса.

Харис обяви и над 379 милиона долара хуманитарна помощ от Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ за подпомагане на бежанци и други хора, засегнати от войната.

Средствата са за покриване на хранителна помощ, здравни услуги, подслон и вода, санитарни и хигиенни услуги за милиони украинци.

Харис ще прекара по-малко от 24 часа на срещата в Швейцария. Тя ще замести президента Джо Байдън на събитието, който тъкмо ще приключи участието си в срещата на Г-7 в Италия и ще се върне в Съединените щати, за да присъства на набиране на средства за кампанията си за преизбиране в Лос Анджелис.

Харис ще се срещне със Зеленски и ще говори на пленарната сесия на срещата на върха. Байдън се срещна със Зеленски както на срещата на върха на Г-7, където подписаха двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, така и във Франция за събитията по случай 80-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан ще представлява Съединените щати на срещата на върха утре и ще помогне за създаването на работни групи за връщането на украински деца от Русия и за енергийната сигурност.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Пирогов“: Падналото от тераса дете във Враца е оперирано

Спокойно е преминала нощта за 7-годишното момиченце

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВМРО иска военно обучение за министри, депутати и кметове

ВМРО предлага военно обучение за всички мъже под 50...

Молдова обвини бивш шеф на генералния щаб на въоръжените сили в шпионаж за Русия

Молдовската прокуратура съобщи в четвъртък, че е образувала наказателно дело...

Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

Иран призова Г-7 да се дистанцира от "разрушителните политики...

Главчев подканва НС да реши кой да представлява България на срещата на върха на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска парламентът да реши кой...

Пиян мъж рани с нож трима души в Прага

Чешката полиция задържа мъж, ранил трима души с нож...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Откриха голямо количество наркотици в „Нови Искаър“ в София (СНИМКИ)

Откриха голямо количество наркотици в "Нови Искаър" в София....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg