https://www.gerb.bg/bg

САЩ и Франция посредничат за примирие между „Хизбула“ и Израел

Еманюел Макрон

Съединените щати, Франция и Израел се споразумяха да работят заедно за прокарване на пътната карта, представена от Париж по-рано тази година, за смекчаване на напрежението между ливанската групировка „Хизбула“ и Израел.

Това каза френският президент Еманюел Макрон в четвъртък, цитиран от „Ройтерс“.

През последните месеци Франция и Съединените щати се опитаха да намалят напрежението. Париж изпрати писмени предложения до двете страни, насочени към спиране на влошаващата се обстановка на границата между Ливан и Израел.

Със Съединените щати се споразумяхме на принципа на тристранна контактна група, Израел, Съединените щати и Франция да напреднат по пътната карта, която предложихме, и ще направим същото с ливанските власти„, каза Макрон пред репортери на в кулоарите на срещата на Г-7 в Италия.

„Хизбула“ изключи възможността за прекратяване на военните действия, докато няма прекратяване на огъня между Израел и ислямистката въоръжена групировка „Хамас“ в Газа. Предствители заявиха, че са били изстреляни ракети и оръжейни дронове по девет израелски военни обекта в координирана атака в четвъртък. С това засили военните действия по южната граница на Ливан за втори пореден ден.

Високопоставен френски служител каза, че е наложително САЩ и Франция да увеличат усилията си предвид опасната ескалация.

Припомняме, че подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ отвори втори фронт срещу Израел малко след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, което предизвика войната в Газа. Оттогава на израелско-ливанската граница има ескалация на атаките и в двете посоки.

Насилието ескалира тази седмица, след като „Хизбула“ изстреля още повече ракети като част от отмъщението си заради израелски удар, при който беше убит един от висшите ѝ полеви командири.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Испанското правителство закрива Националната фондация „Франсиско Франко“

Правителството на Испания ще закрие Националната фондация "Франсиско Франко",...

Португалия затяга борбата с корупцията

Десноцентристкото правителство на малцинството в Португалия одобри набор от...

Почина филмовата икона Доналд Съдърланд

Известният актьор Доналд Съдърланд е починал на 88-годишна възраст....

В Скандинавия ще има военен транспортен коридор

Швеция, Норвегия и Финландия се споразумяха да създадат "военен...

Путин: Западът ще замени Зеленски до 2025 г.

Руският президент Владимир Путин подчерта по време на пресконференция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Южна Корея ще преразгледа предоставянето на оръжия на Украйна

Снимка: iStock Южна Корея заяви в четвъртък, че ще преразгледа...

Взривове край кораб до бреговете на Йемен

Две експлозии са регистрирани край кораб, плаващ край Йемен, съобщава...

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица,...

Нидерландия залови над 3,6 тона кокаин в пратка с банани

Нидерландия залови над 3600 килограма кокаин, скрит в пратка...

Трупът на убит от бурята мъж бе открит днес в Казанлък (СНИМКА)

Труп на мъж е открит днес в Казанлък, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg