https://www.gerb.bg/bg

Съдът остави в ареста хакера „Емил Кюлев“

Снимка: Stock by Getty Image

Съдът в неделя остави за постоянно в ареста хакера Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“, съобщава БНТ.

Според защитата му, няма преки доказателства, че той и хакера „Емил Кюлев“ са един и същи човек. Илиев може да обжалва мярката „задържане под стража“ пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, че в събота, Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа хакера. 

21-годишният младеж е обвинен в извършване на компютърни престъпления – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Деянията са осъществявани в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

На 28 юни, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Национална следствена служба, съвместно със служители на ГДБОП, са предприели претърсвания и изземвания. Проверени са над 20 адреса на територията на страната, като в хода на операцията Теодор Илиев е установен и задържан. Иззета е компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който хакерът се опитал да унищожи.

Спрямо Теодор Илиев са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават.

Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Припомняме и за друг мащабен хакерси случай, при който през юли 2019 гизтекоха лични данни на над 6 млн. граждани и юридически лица от НАП. Тогава медии бяха сигнализирани от името на анонимен руски хакер. Впоследствие обвинение в тероризъм и образуване и ръководене на престъпна група получиха Иван Тодоров, Кристиян Бойков и търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков, който беше сочен и за подбудител, заедно с Тодоров. Разследващите твърдяха, че Янков и Тодоров са подбудили Бойков да извърши кибератакатаТе бяха обвинени в тероризъм, а целта им била да се създаде смут и страх в населението.

Делото срещу Иван Тодоров и Кристиян Бойков трябваше да започне през март тази година, но бе отложено, за да има Бойков повече време да се запознае с обвинителния си акт. През април пък то бе върнато в прокуратурата заради допуснати съществени нарушения.

На 12 юни тази година стана ясно, че прокуратурата и един от обвиняемите – Кристиян Бойков, са се споразумели да падне обвинението в тероризъм. С него държавното обвинение и Бойков се съгласяват наказателното производство срещу него за извършено компютърно престъпление да бъде прекратено и да му бъде наложено административно наказание – глоба.

Два дни по-късно обаче Софийският градски съд прекрати споразумението между прокуратурата и Кристиян Бойков за теча на данни от НАП и изобщо не даде ход на заседанието. Съдът посочи, че има процесуални пречки и не установява хипотезата, която прокуратурата представя за оттеглянето на споразумението, което е внесла.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

10% положителни за лаймска болест – но от изследвалите се

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

Кения се подготвя за нови протести въпреки отстъпките на президента

Кенийската полиция постави блокади по улиците, водещи към президентския...

Симеон Дянков очаква кабинет на Росен Желязков с първия мандат

Моята прогноза е, че Росен Желязков ще бъде кандидат...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Парогенератори от Белене май може да се ползват в АЕЦ „Козлодуй“

Енергийният служебен министър Владимир Малинов до дни смята да...

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпиха по-дълбоко в два района в северната...

САЩ предупреждават гражданите си да не пътуват до Ливан

Съединените щати призоваха американските граждани да се въздържат от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg