https://www.gerb.bg/bg

С два документа МС се готви за визитата на Зеленски

Снимка: архив БТА

Проект на Съвместна декларация между Република България и Украйна относно евроатлантическата интеграция на Украйна е одобрил Министерски съвет на днешното си заседания.

В двустранната декларация се потвърждава силната политическа подкрепа от страна на България за Украйна в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост, както и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това.

България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО, съгласно взетото решение от срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г., препотвърдено на следващи срещи на върха на Алианса, включително в Мадрид през юни 2022 г.

Декларацията е потвърждение на внесената вече в Народното събрание такава декларация от страна на депутати от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС и идва в момент, когато се очаква визита да се състои визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас. Тя все още не е официално потвърдена, предполага се заради мерки за сигурност.

На заседанието на МС днес е одобрен и проект за меморандум за разбирателство между енергийните министерства на двете страни България и Украйна, в който се предвижда да се засили сътрудничеството в енергийната област въз основа на принципа на взаимна изгода и при зачитане на общите интереси и цели на двете страни. Днес в енергийна комисия бе обсъдено предложението, отново направено от депутати от ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС за преговори за продажба на Украйна на оборудването за АЕЦ „Белене“, което страната ни съхранява, без да използва. Депутатите дадоха мандат за преговори на МЕ.

Документът изразява желанието на двете страни за обмен на научно-технически, инженерен и оперативен опит в областта на използването и трансфера на знания и ноу-хау, свързани с по-ефективното използване на възобновяеми енергийни източници и нови енергийни технологии.

Потенциалните сфери на сътрудничество са свързани с подобряване на енергийната ефективност, увеличаване на съхранението на енергия, стартиране на интелигентни мрежи, насърчаване на цифровизацията, както и сътрудничество в областта на ядрената енергетиката. Съвместна работна група ще развие формите на сътрудничество в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде пет години, с възможност за автоматично подновяване за нови три години.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Италия откри още 14 загинали мигранти след инцидент в неделя

Италианската брегова охрана е открила още 14 тела на...

Пламнаха складове до бившия хелбозавод в Русе

Избухнал е пожар в складове, намиращи се до бившия...

Двама кандидати се отказват от президентската надпревара в Иран

Двама твърдолинейни кандидати се отказаха от президентските избори в...

Румен Радев предпазва духовенството от политическата демагогия (ВИДЕО)

Постави Костадин Костадинов в коловоза на политиката

Повдигнаха обвинения на лидера зад протестите в Нова Каледония

Повдигнаха обвинения на Кристиан Тейн, лидера зад протестите за независимост на...

45 загинали при израелски удар в Рафах

Израелските сили в петък удариха Рафах в южната част на...

Жена прободе с нож приятеля си след семеен скандал във Враца

Жена нападна с нож приятели си във Враца. Инцидентът...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg