https://www.gerb.bg/bg

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Снимка: freepik.com

Регионалната здравна инспекция – Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за временно замърсяване на морската вода в района на аварията, възникнала в Пречиствателна станция за отпадни води „Албена“ (ПСОВ „Албена“), съобщиха от инспекцията.

По информация на БТА аварията на колектора е станала още на 4 юни, когато „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД е уведомила Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна (РИОСВ), че е нарушена целостта на тръбопровод в прибойната зона на плажа.

Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ в Черно море, като на 17 юни се установява, че участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени пет тръби.

Инспекцията допълва, че тя е уведомена днес за инцидента от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), която е изпратила писмо. 

Във връзка с това от РЗИ препоръчват хората да избягват къпането в морето заради излагане на замърсяване. Също инспекцията смята, че има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето на населението при къпането в морската вода.

Извършен е насочен здравен контрол от служители, придружен с пробонабиране, направено на 21 юни, като са взети проби води както от района на аварията – „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ за изследване по следните микробиологични показатели: „ешерихия коли“, „чревни ентерококи“, „салмонела“ и „холерни вибриони“ (НАГ). Освен днешното пробонабиране е планирано и извънредно вземане на проби и на 23 юни.

Инспекцията е изпратила и уведомителни писма до концесионерите/наемателите на съответните плажове, с препоръка да се ограничи максимално ползването на водата в този район за къпане.

При получаване на резултатите от взетите проби води, допълнително ще се информира населението за съответствието им с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, както и за предприетите на тяхно основание мерки.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! „Пуснаха“ интимни снимки на д-р Гълъбица Спахиева в „Телеграм“! (18+)

Д-р Гълъбица Спахиева стана поредната "жертва" на "Телеграм" групите...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Откриха 250-килограмова бомба от ВСВ край Берлин

Откриха 250-килограмова бомба от Втората световна война близо до...

Андрей Гюров не декларирал участие в НПО и дружество с ограничена отговорност

Антикорупционната комисия обяви мотиви за решението си, че подуправителят на...

Със закон Словакия засилва охраната на водещи политици

Парламентът на Словакия одобри пакет от закони, имащи за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европрокуратурата обвини български млекопроизводител за измама с евросредства

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български млекопроизводител, получил средства...

Повдигнаха задочно обвинение на Пепи Еврото за „изчезналото“ злато на Златанов

Софийска градска прокуратура е внесла днес в съда обвинителен...

„София Прайд“ 2024 ще се проведе утре на площад „Батенберг“ в столциата

Най-голямото мирно шествие за човешки права ще се проведе за 17-та поредна година

Пожар пламна в данъчното министерство на Дания

Министерството и съседните сгради са евакуирани.

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg