https://www.gerb.bg/bg

Руските военни кораби акостираха на пристанището в Хавана

Снимка: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA

Руските военни кораби пристигнаха в пристанището на Хавана в сряда, в момент, когато напрежението около войната в Украйна се увеличава. Според изявления от САЩ и Куба, посещението не представлява заплаха, но е широко възприето като демонстрация на сила от страна на Русия, предава „Ройтерс“.

Първите пристигнали кораби бяха танкерът „Академик Пашин“ и влекачът „Николай Чикер“. Очаква се до обяд в пристанището да влязат и руската фрегата „Адмирал Горшков“ и атомната подводница „Казан“, които изчакват на открито море.

По същото време днес кубинският външен министър Бруно Родригес Париля се намира на посещение в Москва и там се срещна с руския си колега Сергей Лавров.

Фрегатата и подводницата, които са част от група от четири руски съда, са извършили ракетни учения в Атлантическия океан по пътя към Куба, съобщи руското министерство на отбраната предишния ден. Куба заяви миналата седмица, че посещението е стандартна практика за военноморски съдове от приятелски страни. Министерството на външните работи на Куба подчерта, че корабите не носят ядрени оръжия, което бе потвърдено и от американски представители.

„Следим внимателно пътя на корабите,“ каза американски представител пред Ройтерс при условие за анонимност късно във вторник. „В нито един момент корабите или подводницата не са представлявали директна заплаха за Съединените щати.“

Хавана се намира само на 160 км от Кий Уест, Флорида, където има военноморска база на САЩ. Времето на посещението – в момент, когато администрацията на Байдън обмисля до каква степен да подпомогне защитата на Украйна срещу Русия – подсказва нещо повече от „стандартна практика,“ каза Уилям Леогранде, професор в Американския университет.

„Посещението на руските военни кораби е начинът на Путин да напомни на Байдън, че Москва може да предизвика Вашингтон в собствената му сфера на влияние,“ добави Леогранде.

Посещението съвпада и с най-тежката социална и икономическа криза в Куба от десетилетия насам, с недостиг на храна, лекарства и гориво и нарастващо недоволство сред населението.

Историята играе голяма роля в отношенията между Куба и Русия. Кубинската ракетна криза избухва през 1962 г., когато Съветският съюз отговаря на разполагането на американски ракети в Турция, като изпраща балистични ракети в Куба, предизвиквайки напрежение, което доведе света до ръба на ядрената война. Двете страни отново укрепват връзките си. Президентът на Куба Мигел Диас-Канел посети руския президент Владимир Путин за четвърти път през май, когато присъства на военен парад и заяви, че Москва винаги може да разчита на подкрепата на Хавана.

Русия през март достави 90 000 метрични тона руски нефт на Куба, за да помогне за облекчаване на недостига, и обеща да подпомогне Хавана в проекти, вариращи от производство на захар до инфраструктура, възобновяема енергия и туризъм. Руските военни кораби се очаква да останат в Хавана до 17 юни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

50-ото НС вече е в мандат. Той започна да...

Борислав Гуцанов: България има нужда от силна лява партия

На България е необходима силна лява партия. Трябва да...

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия се готви да се присъедини към групата на...

Напрежение и предупредителни изстрели по границата между Северна и Южна Корея

Военните на Южна Корея произведоха предупредителни изстрели, след като...

Поройни дъждове в Ел Салвадор взеха 11 жертви

Поройните дъждове, които връхлетяха тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев се пита къде са лидерите – в гората, в селата или във фейсбук (ВИДЕО)

Провалът на системните партии и изхабяването на модела тласкат...

Лондон обявява пред Г-7 300 млн. долара за Украйна

Британският премиер Риши Сунак ще обяви отпускането на 242...

Обезвредиха корозирал боеприпас, открит в частен имот в Костинброд

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера...

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Йенс Столтенберг ще посети САЩ и Канада

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще започне северноамериканска...

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Филипински и китайски кораб са се сблъскали в Южнокитайско...

ЕС готви санкции за руския корабен гигант Совкомфлот

Европейският съюз предлага санкции за руския танкерен гигант "Совкомфлот", в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg