https://www.gerb.bg/bg

Руските доброволци гинат масово на бойното поле Украйна

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

На 4000 се вече руските войници, загинали във войната в Украйна. Руската редакция на BBC продължава да следи данните, заедно с Mediazona и екип доброволци въз основа на публични източници.

Сред тях бързо се увеличава делът на тези, които са отишли на война по собствена инициатива само след няколко дни обучение.

През четирите месеца на войната вече е потвърдена информацията за 4010 загинали войници и офицери.

Не за всички загинали се съобщава публично. Тази цифра не включва изчезналите руски военнослужещи, тъй като дори не е възможно да се определи техният брой, нито загиналите, които са се присъединили към армиите на самопровъзгласилите се републики в Донбас преди 24 февруари 2022 г.

През двете седмици списъкът с убитите, които руските власти и медии определят като доброволци, значително се е увеличил.

Към края на юни се знаят имената на поне 191 такива руснациВсяка седмица се съобщава за още 30-40 убити доброволци, като за никоя друга категория войници няма съобщения за жертви толкова често.

Именно доброволческите отряди, заедно с тези от така наречената частна армия „Вагнер“, сега са основната ударна сила на Русия на фронта, отбелязват два източника на BBC от руската страна на бойното поле. Това е опит да бъдат пощадени армейските части, тъй като много от тях вече са понесли тежки загуби през първите месеци на бойните действия в Украйна.

Основната характеристика на доброволческите отряди е възрастта на участниците.

Повече от 40% от жертвите на доброволци са на възраст над 45 години (половината от тях са на възраст над 50 години). Това се различава значително от динамиката на жертвите сред останалите руски военни части, където 47% от установените жертви са на възраст между 18 и 26 години.

Преди да бъдат изпратени на фронта, доброволците преминават само три-седемдневно обучение във военните части или в Университета на специалните сили в Чечения.

Британското разузнаване смята, че през четирите месеца на войната в Украйна руските военновъздушни сили са се представили под очакванията. Непоследователните и нестабилни въздушни операции са важна причина за неуспехите на руската армия и в първата фаза на конфликта.

Неспособни да постигнат пълно въздушно превъзходство, те действат рисковано, като рядко проникват дълбоко в украинската отбрана„, се отбелязва в доклада на разузнаването.

В продължение на години голяма част от бойното обучение в Русия следваше строг и предварително одобрен сценарий, за да впечатли високопоставени служители. Според британското разузнаване това може да е попречило на развитието на бойните умения на летателните екипажи. Подобна система също така потиска инициативата и не позволява бързото вземане на независими решения в динамична среда, смята още британското военно разузнаване.

Наблюденията на разузнаването повтарят това, което виждаме в анализа на загиналите пилоти.

През четирите месеца на войната Русия губи най-малко 42 военни пилоти (включително навигатори и авиомеханици). От тях 80% са загуби на екипажи на бойни самолети.

Най-малко петима от загиналите са офицери на възраст над 45 години (включително пенсионираният генерал-майор Канамат Боташев, 63 г.). Това може да е доказателство за недостиг на квалифицирани и мотивирани пилоти в руската военна авиация.

Въпреки това загубата на четири дузини пилоти е значителна за въоръжените сили на всяка страна, тъй като те са специалисти и всъщност се считат за елита на всяка армия. Обучението на един боен пилот може да отнеме до 10 години и да струва от 3 до 7 милиона долара.

Находки по гробищата .

Редакцията продължава и своите наблюдения какво се случва на гробищата в различни руски градове. Това дава представа какъв процент от мъртвите не попадат в официалните доклади.

През последната седмица само в Краснодарския край активисти са открили девет гроба на военнослужещи, чиято смърт не е била спомената в местните медии.

Няколко от гробовете се намират в близост до село Молкино, където е разположена 10-а бригада със специално предназначение на ГРУ. Там се намира и неофициална база на така наречената ЧВК „Вагнер“, чиито бойци също участват в инвазията в Украйна.

Сред военните гробове в гробищата край Красноярск идентифицирахме три гроба на военнослужещи, за които досега не е съобщавано публично. Всички те са починали след 24 февруари, като на кръста има техни снимки в униформи, а до тях са положени венци от Министерството на отбраната.

От общо наблюдавани 21 гробища в руски градове и села от Калининград до Хабаровск във всяко от тях има гробове на войници, чиято смърт не е била обявена публично, като броят им варира от 30 до 100%.

На база тези наблюдения излиза, че списъкът, който формира BBC, може да съдържа между 40-60% по-малко имена на загинали, отколкото са действително погребани в Русия.

По данни на британското разузнаване до средата на юни Русия е загубила около 20 000 души в Украйна. По данни на украинския генерален щаб броят на загиналите руски военни е надхвърлил 34 000 души.

Офицери, десантчици и мотострелци

От 4010 руски военнослужещи, убити в Украйна, 188 са висши офицери (генерали, полковници, подполковници, майори). Общо 689 души – т.е. 17% от установените загинали – са били офицери. Този висок процент офицери може да се дължи на начина, по който е структурирана командната система в руската армия.

Повечето от функциите по управление на бойните единици се поемат от офицери, докато в армиите на страните от НАТО много от задачите се възлагат на младши командири (например сержанти и ефрейтори). В руската армия сержантите и прапоршчиците отговарят предимно за оборудването и материалните средства и рядко имат право да вземат решения по въпроси, които са от съществено значение в боя.

Втората причина за толкова високия процент потвърдени загуби е приоритетът, който се дава на прибирането на телата на загиналите офицери.

Както отбелязва британското разузнаване, руските батальонни тактически групи може да са по-малко ефективни в Украйна поради липсата на компетентни командири. Освен това високият брой жертви сред офицерите може да увеличи още повече вече съществуващите трудности, пред които е изправена руската армия в Украйна.

До 24 юни 20% от всички идентифицирани смъртни случаи са във въздушнодесантните войски, а други 19% – в мотострелковите войски. Експертите отбелязват, че това може да е свързано с характера на бойните действия, които се водят в момента от руската армия. В момента руснаците водят продължителни сражения в Донецка и Луганска област, където Украйна разполага с развита система от силни укрепления.

В такива битки е важно да има добре обучени пехотни части. Русия не разполага с много моторизирани пехотни части с високо ниво на бойна и тактическа подготовка, така че въздушнодесантните части често се използват за пехотни задачи.

Толкова високият процент на жертви сред парашутистите и мотострелците може да се дължи и на проблеми при снабдяването на войниците с аптечки със съвременно оборудване за оказване на първа помощ, както и на лошо функционираща система за евакуация на ранените от фронтовата линия.

Списъкът на потвърдените жертви включва и 150 членове на Росгвардия, включително членове на елитните части „Витяз“, „Русич“ и „Тайфун“. Сред загиналите са най-малко 93 членове на специалните сили на ГРУ и двама офицери от специалните сили на ФСБ „Алфа“. Всички тези звена се считат за едни от най-добрите в Русия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Фармацевтичният съюз вижда опит за саботаж на преговорите между НЗОК и аптеките

Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и...

Двама в болница след сблъсък на тир и градски автобус в Бургас

Тир блъсна пълен с пътници автобус от градския транспорт...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив подкрепя изграждането на обществен паркинг

Частната УМБАЛ "Пълмед" внесе в Общинския съвет в Пловдив...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на...

Даниел Митов зове „колегите“ за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

БСП и ИТН „засекретиха“ позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО

Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Рамадан Аталай се чувства изключен „по заслуги“

Изключеният от ПГ на ДПС дългогодишен депутат Рамадан Аталай...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg