https://www.gerb.bg/bg

Руанда обвини ООН в лъжа за мигрантите от Великобритания

Снимка: iStock

Руанда обвини агенцията на ООН за бежанците в лъжа, съобщава „Ройтерс“.

Причината е, че тази седмица организацията е заявила на британски съд, че мигрантите, изпратени в източноафриканската страна, могат да бъдат депортирани отново в държави, където рискуват изтезания или смърт.

Адвокати, представляващи Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), посочиха пред съда в понеделник, че системата за убежище в Руанда е неадекватна, като част от предизвикателството към политиката на британското правителство за депортиране на търсещи убежище там.

Адвокатите твърдят, че изпращането на мигранти в Руанда ги излага на риск от повторно депортиране в забранен процес, известен като връщане. Тези доводи надграждат минали доказателства, които формират важна част от мотивите на Върховния съд на Великобритания, когато миналата година той постанови, че британският план е незаконен.

ВКБООН лъже, подчерта говорителят на правителството на Руанда.

Организацията, изглежда, възнамерява да представи изфабрикувани обвинения пред съдилищата на Обединеното кралство за отношението на Руанда към търсещите убежище, като същевременно си партнира с нас, за да доведем африканските мигранти от Либия на безопасно място в Руанда„, добави той.

Правителството на Руанда уточни, че случаите, повдигнати от адвокатите на ВКБООН в съда, са включвали хора, пристигащи в Руанда, които са имали правен статут в други страни, но не отговарят на изискванията за влизане, или хора, напускащи Руанда доброволно.

Миналата седмица Великобритания обяви, че първият полет за Руанда ще излети на 24 юли, въпреки че това зависи от победата на консерваторите на премиера Риши Сунак на националните избори на 4 юли.

Това обаче изглежда малко вероятно, тъй като британската опозиционна Лейбъристка партия води с около 20% в социологическите проучвания, а тя обеща да се откаже от плана, ако бъде избрана.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Испанското правителство закрива Националната фондация „Франсиско Франко“

Правителството на Испания ще закрие Националната фондация "Франсиско Франко",...

Португалия затяга борбата с корупцията

Десноцентристкото правителство на малцинството в Португалия одобри набор от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ унищожиха патрулни лодки и дронове на хусите

Американските военни съобщиха в четвъртък, че са унищожили две...

Около 1/3 от болниците у нас са частни

Около 1/3 от болниците у нас са частни -...

Вежди Рашидов не изключва ИТН да направи кабинет с третия мандат

Рая Назарян е симпатично момиче, но въртенето ѝ в...

Доналд Тръмп: Вторият мандат на Байдън ще убие автомобилната индустрия на САЩ

Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп заяви на...

ТЕЦ „Бобов дол“ отново не работи

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа, съобщава БНР. Изпълнителният директор на...

Мексико прие противоречив закон за амнистията

Мексико прие два противоречиви закона, които увеличават възможността на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg