https://www.gerb.bg/bg

Проверяват случайно ли се разпределят делата в съдилищата

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за проверка спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата за промени в състава на управление на публични предприятия.

Причина за това са сигнали до Министерството на правосъдието, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство, свързани със заявени промени в членствения състав на органите на управление и надзор на публични предприятия, които попадат под обхвата на Закона за публичните предприятия, са разгледани от трима съдии в Софийския градски съд.

В сигнала се посочва, че не става ясно как са били разпределени тези производства между различните съдии и спазени ли са правилата, залегнали в единната методика по приложението на принципа на случайното разпределение на делата.

Ако бъдат открити нарушения, Демерджиев очаква от ИВСС да бъдат дадени препоръки за тяхното отстраняване, а ако има предпоставки за ангажиране на дисциплинарна отговорност – да се уведомят административният ръководител на СГС и съдийската колегия на ВСС.

В писмото на ресорния на Агенцията по вписванията заместник-министър се посочват и примери за формирана неправилна практика на състави на Софийския градски съд, отнасяща се до предпоставките за допускане на спиране на регистърното производство съгласно Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

От Инспектората се очаква да бъдат предприети действия за преустановяване на неправилната практика на отделни състави на СГС, ако такава бъде установена.

Преди седмица зам.-министърът е изпратил писма до ръководителите на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд с предложение да свикат общи събрания на съдиите, за да се уеднакви практиката по оспорването на министерските заповеди за смяната на бордовете на държавни дружества и спирането на регистърните производства от съдилищата. Обратна информация от съда за това дали са предприети действия обаче няма.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Църквата отбелязва Петдесетница

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той...

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи...

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Свлачище в Еквадор взе шест жертви

Свлачище в Еквадор уби най-малко шестима души и рани...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Асен от Пловдив търси „професионални модели“ по улиците

Млад и амбициозен Асен обикаля по главната на Пловдив...

Катастрофа затрудни движението по пътя Пазарджик – Ветрен

Катастрофа между лек автомобил и аварирал камион затрудни движението...

Украинецът, хванат да шпионира в ТЕЦ „Марица-изток 2“, остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста украинеца, заловен да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg