https://www.gerb.bg/bg

Проповедникът, ръководил смъртоносното религиозно събитие в Индия, отрича вината си

Снимка: EPA/HARISH TYAGI

Проповедникът, който ръководи пренаселено религиозно събиране в Индия, на което загинаха над 120 души, отрече да е виновен и обеща да сътрудничи на полицейското разследване, предаде BBC.

Адвокатът на самозвания гуру казал, че сблъсъкът е настъпил „поради някои антисоциални елементи“ и обвини „престъпен заговор, излюпен срещу“ неговия клиент.

Инстинското име на проповедника е Нараян Сакар Вишва Хари, но се представя като Бхол Баба. Защитникът на гуруто обяви, че клиентът му ще сътрудничи напълно на разследването. Той също отрече информацията, че охраната на фестивала е предизвикала паника, като е отблъскала хората, които са се опитали да получат благословията на Баба.

„Напълно невярно твърдение“, каза Сингх, адвокатът на гуруто, и допълни, че „охраната винаги помага на последователите.“

Почти всички убити на сатсанг -хиндуистко религиозно събитие – са жени и деца. Събитието се е стояло в ело Пулрай, област Хатрас, щата Утар Прадеш. Това е едно от най-лошите сблъсъци, случвали се в Индия от години.

Случаят предизвика възмущение в страната и въпроси относно липсата на мерки за сигурност. По данни на полицията властите са дали разрешение за 80 000 души, които могат да се съберат, но на събитието са дошли около 250 000. На 4 юни полицията съобщи, че е арестувала шестима души, които са били част от организаторския комитет.

В доклада още се уточнява, че хаосът е започнал, когато проповедникът е потеглил. Очевидци казват, че хората са започнали да падат един върху друг, след като стотици са се втурвали към проповедника. Докато хората тичаха след автомобила му, разказват още свидетелите, много от седящите и клекнали на земята са били смачкани.

Проповедникът първоначално се е казвал Сурадж Пал, но според данни той се е прекръстил на Нараян Сакар Вишва Хари. Според старши полицейски служител от щата Утар Прадеш Баба е бил полицай, който е отстранен от служба, след като срещу него е било заведено наказателно дело. По-късно е бил възстановен, но е напуснал през 2002 година.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тексас се готви за „Берил“

Ураганът взе вече 11 жертви

Шефът на ЦРУ отново лети до Катар

Ще договаря сделката за Газа

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения в четвъртък на...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

Успешна и спокойна учебна година отчете Галин Цоков

Министерство на образованието и науката отчита успешна учебна година. Министърът...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg