https://www.gerb.bg/bg

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Проф. Маргаритка Бончева, началник Клинична лаборатория в УМБАЛ „ Св.Екатерина“

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето на сърцето. Високите нива на лош холестерол в кръвта например могат да бъдат знак за повишен риск от сърдечен удар. Други кръвни показатели могат да помогнат на лекаря да определи дали пациентът има сърдечна недостатъчност или е изложен на риск от натрупване на плаки по стените на артериите. Но повече за това кои кръвни изследвания подсказват за сърдечен проблем разказва в интервю за News24sofia.eu проф. Маргаритка Бончева, началник Клинична лаборатория в УМБАЛ „Св.Екатерина“.

– Кои показатели в кръвните изследвания, отразяват здравето на сърцето?

– Сърдечносъдовите заболявания са първа причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Водещо е значението на атеросклерозата, а в настоящо време и усложненията след Ковид19. По данни на Евростат, средният коефициент за смъртност от сърдечносъдови заболявания за 2019г. У нас е три пъти по-висок, сравнен с другите страни от ЕС. През 2019 г. От болести на органите на кръвообращението  в България са починали 69 632 души. Това  са  64.4% от починалите хора през 2019-а. Това ни кара да обединим усилията си, за по-добри резултати.

Показателите или аналитите, изследвани в клиничната лаборатория са значими в оценката на здравето, оценка на риска от  развитие на заболяване, както и за проследяване на ефекта от лечението при всички органи и системи на човека, така и в прогнозата за пациента.

Сърдечните заболявания са многопластови и многопосочни. Силата на информацията от лабораторните анализи  е в първичното изследване, участват във формирането на диференциалната диагноза, така и в проследяването на стойностите им по време на лечение. В лабораторията на УМБАЛ „Св. Екатерина“ се работят всички лабораторни маркери, свързани с диагностиката и проследяването на сърдечносъдовите заболявания, лабораторни параметри, свързани с риска от развитие на такива заболявания. Организиран е специален кабинет за лабораторен контрол и лекарска консултация на всички лекарства, употребявани за антикоагулантна и антиагрегантна терапия. Тази терапия, както знаем е продължителна, а в много случаи и до края на живота на сърдечно оперираните и сърдечно болни хора.

Независимо от приложението на нови модерни, високо технологични методологии в кардиологията и кардиохирургията, ролята на клинично-лабораторните изследвания остава неотменна. Те са нужни при всяка група кардиологични заболявания и във всеки един етап подкрепят усилията на лекарите. А именно:

–  Диагностика и проследяване на острите коронарни инциденти

–  Диагностика и проследяване на лечението при възпалителни и невъзпалителни заболявания на миокарда, предизвикващи хронична сърдечна недостатъчност.

–  Уточняване произхода на ритъмните нарушения (налични състояния на хипо/хиперкалемия и тиреотоксикоза)

–  Откриване на придружаващи заболявания при кардиологично болните.

–  Контрол на антиагрегантната и антикоагулантна терапия.

–  Стратификация на риска и прогноза

– До колко кръвния тест може да определи риска от сърдечни заболявания?

– Риска от сърдечносъдови заболявания се преценява първоначално от ОПЛ, който е най-близо до своя пациент. Лабораторията може да подпомогне неговата преценка с изследвания, свързани с диагнозата на метаболитен синдром, захарен диабет тип2, значими дислипопротеинемии с изследване на аполипопротеини А, В и липопротеин (а). Значимо е и изследването на хомоцистеина, като отделен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Не на последно място са изследванията за хронични (тихи) възпаления в организма (при които се тълкуват стойностите на високочувствителния СРП). Тези възпаления имат отношение и към развитието на съдовите заболявания.

Най-важна е задълбочената интерпретация на резултатите от лабораторните изследвания, в контекста на конкретния индивид и предприемане на план за лечение на рисковите фактори като цяло.

– Кога в тялото се отделя  BNP и какво показва това?

– Преди да говоря за BNP, нека припомня че, сърдечната недостатъчност (СН) не е единична патологична диагноза, а клиничен синдром, състоящ се от основни симптоми (напр. Задух, подуване на глезените и умора), които могат да бъдат придружени от признаци (напр. Повишено югуларно венозно налягане, белодробни хрипове и периферен оток). Дължи се на структурна и/или функционална аномалия на сърцето, която води до повишени интра-кардиални налягания и/или неадекватен сърдечен дебит в покой и/или по време на натоварване.

Идентифицирането на етиологията на подлежащата сърдечна дисфункция е задължително при диагностицирането на СН, тъй като специфичната патология може да определи последващото лечение.

След клиничния преглед  ESC (европейската асоциация по кардиология) препоръчва  измерването на B-тип натриуретичен пептид (BNP) и N-терминален proBNP (NT-proBNP). Те са „златен стандарт“ за диагностика на остра сърдечна недостатъчност. При симптоми, предполагащи сърдечна недостатъчност, за да се изключи диагнозата, отрицателните предиктивни стойности на натриуретичните пептиди са между 0.94 и 0.98.

Натриуретичните пептиди са група пептиди, илюстриращи ендокринната функция на сърцето. Представители на тази група са ANP, BNP и CNP – всеки със специфични функции. BNP се отделя от кардиомиоцитите на сърдечните предсърдия и на сърдечните камери. За разлика от АNР почти не се складира, а се синтезира denovo, като основния стимул отново е разтягането на сърдечната стена.

BNP се синтезира като голяма молекула pre-pro-BNP и бързо се разцепва на хидрофобен сигнален пептид и pro-BNP. Pro-BNP се разделя с помощта на ензима фурин, на две: на BNP (активен хормон) и NT-pro-BNP.

Изследването на натриуретичните пептиди е: Възприето за диагнозата на СН; Има добавена стойност за мониториране и оценка на риска при сърдечна недостатъчност; Може да се интегрира в мултимаркерна стратегия за субфенотипизиране на сърдечна недостатъчност ; Важен опорен маркер за оценката на ефективността на нови подходи в лечението на сърдечна недостатъчност; Има приемлива цена/ефективност.

Мащабно проучване през 2015г. PARADIGM HF –  многоцентрово, обхващащо над 8000 пациенти, изследва ефектите на нов клас антихипертензивни средства – ангиотензин-рецепторните неприлизинови инхибитори, доказа, че този клас медикаменти опорочават  изследването на BNP.  И те препоръчаха  BNP  главно за диагностика, но не за мониторинг и стратификация (нивата му се променят неспецифично заради прилагането на неприлизиновите инхибитори) докато

 NT-proBNP е подходящ за диагностика, мониторинг и стратификация на риска при пациенти със сърдечна недостатъчност – той не се повлиява от неприлизин и прилагането на инхибиторите му.

Въпреки това, има много причини за повишени натриуретични пептиди, които могат да намалят тяхната диагностична точност. Тези причини включват: Предсърдно мъждене, напредване на възрастта и остро или хронично бъбречно заболяване. Обратно, концентрациите на натриуретични пептиди, могат да бъдат непропорционално ниски при пациенти със затлъстяване.

– Какво установява Тропонин Т теста?

– Тропонините са регулаторни структурни протеини, локализирани в тънките филаменти на напречно-набраздените мускули, където регулират калций-медиираната мускулна контракция. Представляват белтъчен комплекс, изграден от 3 субединици: а)Тропонин С – калций-свързващ белтък, б)Тропонин І – инхибира активността на акто-миозиновата аденозинтрифосфатаза, и в)Тропонин Т – тропомиозин-свързващ белтък. Изоформите на отделните тропонини, могат да се диференцират имунологично, което позволява да бъдат определени само кардиалните – това повишава рязко специфичността на тези биомаркери.

 В някои държави и континенти са промодирани анализите на Тропонин Т, в други се предпочитат анализите на Тропонин И (I). У нас се работи със стойностите за Тропонин И.

Разликите между конвенционалните анализи за тропонини и т.н. високо чувствителни hs тропонини е методична.

Прецизната методология дава възможност на откриване на много ниски нива на тропонините. Има изискване в областта на cut-off стойностите (на здрави) да има коефициент на възпроизводимост на резултата при 99 персентил под 10%. При Тропонин I cut-off стойности варират при различните производители заради проблемите със стандартизирането – използване на антитела срещу различни епитопи. 99-ият персентил се различава сред различните hs-cTn І анализи, главно между 10 ng/ L и 20 ng/L.  В сравнение с конвенционалните тестове за сърдечен тропонин,  hs-cTn анализи са важни за : Намаляват  „слепия за тропонин“ интервал, което води до по-ранно откриване на ОМИ;  Водят до 4% абсолютно и 20% относително нарастване на откриването на тип-1 остър миокарден инфаркт – ОМИ (и съответно намаляване на диагнозата нестабилна ангина) ;  Свързани са с двукратно нарастване на откриването на тип-2 ОМИ;  Нивата на hs-cTn трябва да бъдат интерпретирани като количествени маркери за кардиомиоцитно увреждане (т.е. колкото по-високо е нивото, толкова по-голяма е вероятността за- и увредата от ОМИ);   Покачванията над 5-кратно над горното референтно ниво имат високо (>90%) предиктивна стойност за остър тип 1 ОМИ. ;  Покачванията до 3-кратно над горното референтно ниво имат само ограничена (50–60%) предиктивна стойност за ОМИ и може да са свързани с широк спектър от състояния.

Тропонините имат висока диагностична чувствителност и специфичност по отношение на ОМИ. Въпреки това да си припомним и други причини за покачване на концентрацията им в кръвта. За да се избегнат излишните изследвания на кардиомаркери, е важна компетентната клинична преценка на приемащия лекар. Други причини са: Приложение на симпатикомиметици – кокаин, катехоламини;  Белодробен тромбемболизъм, тежка белодробна хипертония; Коронарен васкулит;  Персистираща тахиаритмия, брадиаритмии или сърдечен блок;  Екстремни упражнения за издръжливост;  Миокардит, бактериален ендокардит, сепсис;  Хипотиреидизъм;  Сърдечна травма – вкл. Контузия, дефибрилация, сърдечна хирургия;  Метаболитни токсични причини – бъбречна недостатъчност, септичен шок;  Хипертрофична кардиомиопатия със левокамерна хипертрофия ;  Остра неврологично заболяване, вкл. Субарахноидален кръвоизлив, инсулт; Застойна сърдечна недостатъчност – остра и хронична;  Аортна дисекация;  Рабдомиолиза;  Изгаряния, особено ако засягат > 25 на сто от повърхността на тялото ;  Инфилтративни заболявания – амилоидоза, хемохроматоза, саркоидоза, склеродермия; Лекарствена токсичност или токсини (т.е., адриамицин, 5-flurouracil, херцептин, змийска отрова). В тези случаи обаче кинетиката на тропонина е различна – това се вижда най-добре при проследяване на нивата му под формата на крива.

В последните години с клиничната лаборатория се борави масово като „ препоръчани и заплащани от НЗОК“  лабораторни параметри и пресмятане на кое изследване е с направление и кое трябва да се заплати от пациента. Но цялостния подход към назначаване на лабораторни анализи и тълкуването на резултатите от тях е един доста по-сложен и комплексен процес.

КОЯ Е Проф. д-р Маргаритка Бончева?

Завършила медицина в МА – София. Работила е като асистент в Катедрата по клинична лаборатория – МА, София (до 1989г) после в Лабораторията на Болница „Лозенец“ София, до 2016 г. От септември 2016 г. е Началник на клинична лаборатория в УМБАЛ „Св.Екатерина“ – София. От 2008г. и досега, е Ръководител на департамента по клинична лаборатория към Медицински Университет – Варна. Притежава ОНС „Доктор“ – 2006г, Доцент – 2008г., Професор – 2016г. Проф. Бончева е Републикански консултант към МЗ по клинична лаборатория от 2013 до 2017г. Експерт – консултант на НЗОК. Изявява многостранни научни интереси – публикации в наши и чужди научни списания, ежегодни участия в български и международни научни форуми. Има богат преподавателски опит.

Специалности:

– Клинична лаборатория

– Медицинска информатика

Сертифицирани следдипломни обучения:

– Медицинска липидология – диагностика и терапия на ДЛП

– Съвременни метаболитни заболявания – лабораторна диагностика, поведение

– Сертифициран експерт на МЗ по акредитация на лечебните заведения

Специализации:

– Лабораторен контрол на имуносупресивната терапия – Германия

– Лабораторна диагностика при спешни медицински състояния – Италия

– Кръвосъсирване – съвременни методи; антикоагулантна и антиагрегантна терапия – Италия

– Други в български и руски лечебни заведения

Членство в професионални организации:

БЛС, БДКЛ – член на Борда, BCLF – член на Борда, Член на BASORD, БЛЛ (научен секретар от 1995г. до 1998г.), член на IASO, член на EAPM.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът отхвърли иска на МФ по делото за хазарта срещу Васил Божков

Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за...

С четири оръжия е стреляно в „Модерно предградие“, задържаните са трима

В близост до местопрестъплението е захвърлен незаконен пистолет - газов, но преправен на боен, съобщи Калин Георгиев

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

Иран избира президент на балотаж

Иран ще проведе балотаж на президентските избори на 5...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg