https://www.gerb.bg/bg

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Снимка; iStock

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и плодове на борсите в страната през последната седмица на юни. Това сочат данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от БТА.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повишава с 0,24% до 2,053 пункта, при 2,048 пункта през миналата седмица.

От зеленчуците най-съществено поскъпват на борсите салатата – с 22,4% до 0,82 лева за брой, вносните краставиците – с 13,6% до 2,50 лева за килограм, и българските оранжерийни краставици – с 12,6% до 2,60 лв./кг. Цената на картофите се увеличава с 8% и те се продават на едро по 1,22 лева за килограм. Зелето поскъпва с 4% до 0,78 лева за килограм.

Оранжерийните домати поевтиняват с 9,2% до 2,36 лева за килограм, морковите – с 2,3% до 1,28 лв./кг, вносният зрял лук – с 3,8% до 1,26 лева за килограм, а зрелият чесън – с 1% до 5,20 лв. за килограм.

При плодовете най-съществено поскъпване се отчита при черешите – с 12,3%, като те се предлагат по 3,65 лева за килограм, и вносните ябълки – с 9,1% до 1,92 лв./кг. Цената на ягодите повишава с 8% до 4,60 лева за килограм. С по 0,4% поевтиняват бананите, които се търгуват по 2,75 лева за килограм, и лимоните- по 2,74 лв./кг.

Кравето сирене поевтинява с 0,9% до 11,03 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ – с 0,1% до 17,40 кв./кг. Киселото мляко с 3 и повече процента масленост поскъпва с 3,5% и се продава на едро по 1,18 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко с 3 процента масленост – с 2,6% до 2,35 лева за литър.

Пилешкото месо поевтинява минимално – с 0,1%, като се предлага по борсите за 6,73 лева за килограм. Цената на яйцата размер М се увеличава с 3,7% до 0,28 лева за брой.

Оризът поскъпва с 1,2% до 3,25 лева за килограм, а цената на лещата остава без промяна – 4,28 лева за килограм.

Поскъпване е регистрирано и при зрелия фасул – с 0,7% до 4,18 лева за килограм, при захарта – с 1,5% до 1,97 лв./кг, и при олиото – с 2,9% до 2,82 лева за литър. Цената на брашното тип 500 намалява с 8,6% до 1,27 лева за килограм, а на кравето масло (пакетче от 125 грама) се повишава с 4,7% до 2,70 лева за брой.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

10 жени обвиниха в сексуално насилие канадски милиардер

10 жени са отправили обвинения в сексуално посегателство срещу канадския...

Иран избира президент

В Иран се провеждат президентски избори. Иранците трябва да...

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента (СНИМКИ)

Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят...

Двама загинали при стрелба в заведение за бързо хранене в Далас

Стрелецът е идентифициран, но все още се издирва

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg