https://www.gerb.bg/bg

Перспективите за прекратяване на огъня в Газа остават несигурни

Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Хамас заяви в сряда, че неговият „положителен“ отговор на американския план за прекратяване на огъня за осеммесечната война в ивицата Газа отваря „широк път“ за постигане на споразумение, но перспективите остават несигурни, тъй като нито палестинската група, нито Израел публично се ангажираха със сделка, предава „Ройтерс“.

Хамас представи официалния си отговор във вторник на предложение, очертано от президента на САЩ Джо Байдън на 31 май. Израел каза, че отговорът е равносилен на отхвърляне, докато служител на Хамас каза, че палестинската група просто повтаря дългогодишни искания, които не са изпълнени от настоящия план.

Египет и Катар казаха, че са получили отговора на Хамас, но не разкриха съдържанието.

Рано в сряда Иззат ал Ришк, член на политическото бюро на Хамас, каза в изявление, че отговорът на групата е „отговорен, сериозен и положителен“ и „отваря широк път“ за споразумение.

Друг служител на Хамас, който пожела анонимност, каза пред „Ройтерс“ във вторник, че отговорът потвърждава отново позицията на движението, че прекратяването на огъня трябва да доведе до постоянен край на военните действия в Газа, изтегляне на израелските сили, реконструкция на палестинския анклав и освобождаване на палестинските затворници в Израел.

Ние повторихме предишната си позиция. Вярвам, че няма големи пропуски. Топката сега е в двора на Израел„, каза служителят.

Съединените щати казаха, че Израел е приел предложението им, но Израел не е заявил публично това. Израел продължава нападенията в централната и южната част на Газа, а премиерът Бенямин Нетаняху многократно е заявявал, че Израел няма да се ангажира с прекратяване на кампанията си в Газа, преди „Хамас“ да бъде елиминиран.

Израелски служител каза във вторник, че страната е получила отговора на Хамас чрез посредниците и че Хамас е „променил всички основни и най-значими параметри“.

Израелският служител, който говори при условие за анонимност, каза, че Хамас „е отхвърлил предложението за освобождаване на заложници, представено от президента Байдън„.

Друг източник, информиран по въпроса, каза, че Хамас е предложил нов график за постоянно прекратяване на огъня с Израел и изтегляне на израелските войски от Газа, включително Рафах.

Съветът за сигурност на ООН гласува в понеделник в резолюция на САЩ, подкрепяща предложението, очертано от Байдън. Представителят на „Хамас“ Сами Абу Зухри каза пред „Ройтерс“ във вторник, че „Хамас“ е приел резолюцията на Съвета за сигурност и е готов да преговаря относно подробностите за прекратяване на огъня.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Тел Авив за да се срещне с израелски официални лица във вторник, определи коментарите на Хамас като „обнадеждаващ знак“, но каза, че те не са убедителни.

По-важното „е думата, идваща от Газа и от ръководството на Хамас в Газа. Това е важното и това е, което все още нямаме“, каза Блинкен пред репортери в Тел Авив.

Предложението на Байдън предвижда прекратяване на огъня и поетапно освобождаване на израелски заложници в Газа в замяна на палестинци, затворени в Израел, което в крайна сметка предвижда постоянен край на войната.

Това ще бъде трифазен план, започващ с първоначално шестседмично прекратяване на огъня с изтегляне на израелската армия от населените райони на Газа и освобождаване на някои заложници, докато „постоянен край на военните действия“ се договори чрез посредници.

Белият дом не отговори веднага на искане за коментар относно забележките на израелския служител във вторник. По-рано американски служители казаха, че преразглеждат отговора на „Хамас“, както направиха Катар и Египет.

В продължение на месеци преговарящи от САЩ, Египет и Катар се опитват да посредничат за прекратяване на огъня в анклава с 2,3 милиона души.

Отделно във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в доклад до Съвета за сигурност, че израелската армия, както и палестинските екстремисти „Хамас“ и Ислямски джихад са убивали и осакатявали деца през 2023 г.

Израел отмъщава на „Хамас“, който управлява Газа, за нападение на 7 октомври от неговите бойци.

Повече от 1200 души бяха убити и над 250 взети за заложници от „Хамас“ по време на трансграничната атака на 7 октомври, според израелски данни. Смята се, че повече от 100 заложници остават в плен в Газа.

Израел започна въздушно, наземно и морско нападение на палестинската територия, убивайки повече от 37 000 палестинци, според здравните власти в Газа. В анклава се разгръща хуманитарна криза поради широко разпространения глад, недостиг на основни провизии, унищожаването на инфраструктурата и продължаващото разселване на цивилни.

Американските военни подновиха доставянето на хуманитарна помощ в анклава чрез плаващ кей във вторник след двудневно спиране поради лошо време, казаха трима американски служители.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Наводнения заляха североизточен Бангладеш

Мусонните дъждове причиниха мащабни наводнения в североизточен Бангладеш, блокирайки...

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПЪРВО В News24sofia.eu! Откриха голямо количество наркотици в „Нови Искаър“ в София (СНИМКИ)

Откриха голямо количество наркотици в "Нови Искаър" в София....

Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

Иран призова Г-7 да се дистанцира от "разрушителните политики...

Младежите на БСП сигурни, че отварят нова лява страница (СНИМКИ)

Младежкото обединение на БСП очаква по време на пленума...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg