https://www.gerb.bg/bg

ПАСЕ не хареса машинните ни бюлетини и умората на избирателите

Снимка: iStock

Вчерашните избори в България бяха помрачени от умората на избирателите и рекордно ниска избирателна активност. Това се посочва в оценката на наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщава БТА.

Отбелязва се, че едновременните предсрочни парламентарни и европейски избори на 9 юни в България са били свободни и състезателни и са предложили на избирателите плуралистичен набор от възможности за избор.

Въпреки че изборните процедури бяха добре управлявани, избирателната активност отразяваше значителна липса на ентусиазъм, като по-малко от 1/3 от избирателите участваха в процеса. Това показва нарастваща умора и скептицизъм на избирателите към политическите промени„, изтъква ПАСЕ.

Единадесетчленната делегация, водена от Олексий Гончаренко (Украйна), проследи предсрочните парламентарни избори в страната в продължение на четири дни. Тя разполагаше с пет екипа, разположени в София, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Перник и Брезник. През септември ще бъде представен пълен доклад за наблюдението на пленарната сесия на ПАСЕ.

Гончаренко заяви, че всички скорошни избори в България са били професионално организирани и добре произведени. Извън дребните нередности и техническите проблеми с машините за гласуване, тези избори не са били изключение, а едновременните европейски избори не са били значително предизвикателство.

Българските избиратели са изтощени от гласуването шести път за три години, което води до разочарование от управлението на страната и несигурните перспективи за политическа стабилност може да ги тласнат към крайности„, подчерта той и добави, че новоизбраното Народно събрание трябва да се стреми да възвърне доверието на избирателите.

Наблюдателите посочват, че промените в Конституцията от декември 2023 г., предоставили на хората с двойно гражданство правото да бъдат избирани за народни представители и министри, е добре дошло и в съответствие с предишни препоръки на Венецианската комисия и Бюрото по човешките права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Въпреки това се отчита, че някои други дългогодишни препоръки, особено по отношение на избирателните права на хора под съдебно запрещение или изтърпяващи присъди с лишаване от свобода, остават неразгледани.

От ПАСЕ са особено загрижени за продължаващите проблеми с купуването на гласове и корпоративния и контролиран вот – очевидни или скрити. Според тях тези въпроси се нуждаят от задълбочено проучване, за да се възстанови общественото доверие.

Отбелязва се, че тонът на кампаниите е бил предимно негативен. Делегацията на ПАСЕ научи за злоупотреби със съдебни производства на основания за клевета и повтаря отдавнашната си препоръка за приемане на нови законодателни мерки за защита на журналистите.

В деня на изборите гласоподавателите изглеждаха запознати с възможностите за гласуване, като избираха между хартиени бюлетини и машини. Значителен брой избиратели предпочетоха хартиени бюлетини. Процесът в избирателните секции беше донякъде бюрократичен. Въпреки професионализма на членовете на секционните избирателни комисии, това вероятно би довело до забавяне и дълги опашки, ако участието беше по-голямо„, се допълва в оценката.

Според ПАСЕ тайната на вота не е била напълно гарантирана, тъй като прозрачността на машинно отпечатаните бюлетини е позволила на другите да могат да виждат съдържанието.

Делегацията на ПАСЕ призовава новите български власти да преосмислят използваната сега система за електронно гласуване, за да осигурят надеждност, като използват по най-добрия начин съвременните технологии.

Според наблюдателите е ясно, че новите технологии сами по себе си не могат да възвърнат доверието на българите в изборния процес нито да изкоренят корупционните действия. Ако обаче те бъдат съчетани със законова защита и прозрачни изборни правила, биха могли постепенно да повишат доверието на избирателите.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

50-ото НС вече е в мандат. Той започна да...

Борислав Гуцанов: България има нужда от силна лява партия

На България е необходима силна лява партия. Трябва да...

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия се готви да се присъедини към групата на...

Напрежение и предупредителни изстрели по границата между Северна и Южна Корея

Военните на Южна Корея произведоха предупредителни изстрели, след като...

Поройни дъждове в Ел Салвадор взеха 11 жертви

Поройните дъждове, които връхлетяха тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Медведев си играе на картограф, покрива цяла Украйна със знамето на Русия

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия и съюзник...

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и рекет

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и...

Нинова към БСП: Вратата на крепостта ни ще бъде отворена отвътре

Не давайте БСП на търговците. Вратата на крепостта ни...

Жертва и двама ранени при катастрофа на пътя Пловдив – Карлово

Двама души бяха ранени, а един загина при катастрофа...

Напрежение и предупредителни изстрели по границата между Северна и Южна Корея

Военните на Южна Корея произведоха предупредителни изстрели, след като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg