https://www.gerb.bg/bg

Отчита се ръст на издадените разрешения за работа на непълнолетни през 2024 г.

Снимка: БАЗ

Отчита се ръст на издадените разрешения за работа на непълнолетни.Това показват данните на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

За първите пет месец на 2024 г. Инспекцията по труда е издала 3404 разрешителни, от които 3304 бр. са за лица от 16 до 18 години. Най-много разрешения са предоставени в областите Бургас, Варна, Пловдив, София град, Софийска област и Благоевград. Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция.

За същия период от време за изминалата година са издадени са 2545 бр. разрешителни, като за цялата 2023 г. общо са издадени 14 827 бр. Отчита се ръст не само спрямо цялата 2022 г., когато са били 11 933 бр., но и преди пандемията с Covid-19, когато за 2019 г. дадените разрешения са били 9407 бр.

В Световния ден срещу детския труд – 12 юни, Инспекцията по труда напомня, че законодателството в България защитава децата от трудова експлоатация. В него е регламентирана забрана за работа до 16 години, колкото е задължителната възраст за образование според Конституцията, както и специална закрила на непълнолетните работници и служители. Предвидени са и изключения за започване на работа на по-малка възраст, но те са основно за талантливи деца, за включването им във филмови продукции, в театрални трупи, музикални състави и др.

От Агенцията посочват, че непълнолетни могат да бъдат наети на работа само след предварително разрешение от Инспекцията по труда. От работодателите се изискват документи, които са задължителни за всяко работно място, независимо дали на него ще се наемат непълнолетни, или пълнолетни лица. Разликата е, че при наемане на лица под 18 години те се представят предварително в Инспекцията, а при наемане на пълнолетни – при проверка.

Наемането на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда се счита за престъпление. При установяване на такова нарушение се уведомява Прокуратурата за стартиране на наказателно производство.

Ненавършилите 18 години работят при облекчени условия на труд. Те имат право на удължен отпуск от поне 26 дни. Не могат да полагат тежък физически труд, както и да извършват работа, свързана с въздействие на физични, химични и биологични агенти и която създава риск за тяхното физическо и психическо развитие. Работното време за тях е 35 часа седмично при петдневна работна седмица, за което следва да получават минимум минималната работна заплата. За тях е забранено полагането на извънреден и нощен труд. За лицата, ненавършили 16 години, нощен е трудът, положен от 20:00 ч. до 06:00 ч. сутринта.

От Главна инспекция по труда обръщат внимание на младежите, които ще започват да работят, че преди започването на работа трябва да получат екземпляр от трудовия договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Националната агенция за приходите (НАП) и длъжностна характеристика. Без регистриран в НАП трудов договор работодателят няма право да допуска работещия до работното му място. Липсата на трудов договор създава риск за трудовите и осигурителните права на работещите, припомня още Агенцията.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Байдън се обяви за решението „Две държави“ в Близкия изток

Хамас е основната пречка пред мирния процес

Мъж, откраднал куфар от Летище София, се изправя пред Темида

Софийската районна прокуратура предаде на съд 23-годишен мъж, откраднал...

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

50-ото НС вече е в мандат. Той започна да...

Тинейджър блъсна трактор за косене на трева в дърво в Бургас

Тинейджър се качил на трактор за косене на трева...

The Times: Ядреният блок на Путин и Ким срещу Запада

Посещението на руския диктатор Владимир Путин в Пхенян е тревожен...

Виетнамците очакват с нетърпение своя „идол“ и „приятел“ Путин

Магазинът за руски сувенири на Нгуен Тхи Хонг Ван...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg