https://www.gerb.bg/bg

От 17 юни въвеждат нов образец на личните карти

От 17 юни Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. Целта е повишаване на сигурността на документа. Освен изображение той ще съдържа и електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

С промяната ще се даде възможност на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява се и контрола на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16 юни тази година включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата. Обикновената е до 30 дни, бързата – до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст с валидност от 4 години.

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години.

До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна. От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга. До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева.

Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 – при експресната.

Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.

Допълнително, днес Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2024 г. Средствата в размер до 13 581 300 лв. са за изплащане на фактически извършени разходи за текуща издръжка за дейности по реализацията на модела за Централизирана система за персонализация за български лични документи.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Наводнения заляха североизточен Бангладеш

Мусонните дъждове причиниха мащабни наводнения в североизточен Бангладеш, блокирайки...

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кипър настоява, че не участва във военните действия в Близкия изток

Президентът на Кипър Никос Христодулидис заяви, че Кипър "не...

Радев: От върховенството на правото зависи развитието на България

Борбата за върховенството на правото е борба за начина,...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Бургаски свещеник води сватби и погребения почерпен

Отец Петър Василев, който е ставрофорен иконом в най-...

ООН алармира за влошаващата се ситуация с правата на човека в Западния бряг

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер...

Южна Корея ще преразгледа предоставянето на оръжия на Украйна

Снимка: iStock Южна Корея заяви в четвъртък, че ще преразгледа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg