https://www.gerb.bg/bg

Оправдаха всички 28 подсъдими по аферата „Панамски документи“

Снимка: EPA/Alejandro Bolivar

Съд в Панама оправда 28 души, обвинени в пране на пари по дела, свързани с адвокатската кантора „Мосак Фонсека“, която беше епицентър на международния скандал „Панамски документи“. Това се казва в изявление на съдебната власт на страната в петък, предаде Reuters.

Имената на хората, които са били оправдани, не се съобщават.

Съдия Балоиза Маркинес разпореди обезпечителните мерки да бъдат отменени срещу всички обвиняеми и обясни, че един наказателен процес вече е отменен поради смъртта на неназован обвиняем.

Рамон Фонсека, който е съосновател на вече несъществуващата адвокатска кантора Mossack Fonseca заедно с германския гражданин Юрген Мосак, почина през май, след като беше хоспитализиран през април.

По време на делото наблюдаващият прокурор поиска максимална присъда от 12 години за Мосак. Съдът обаче прецени, че събраните доказателства от сървърите на адвокатската кантора не позволяват установяване със сигурност на тяхната автентичност и цялост и не отговарят на правилата за проследимост. Освен това останалите доказателства не били достатъчни, за да се установи вината на обвиняемите.

Скандалът „Панамски документи“ се разрази през 2016 г. след публикуването на разследване, известно със същото име, от Международния разследващ журналистически консорциум. Разследването се базираше на изтичането на 11,5 милиона документи от кантората „Мосак Фонсека“ и разкри, че държавни и правителствени ръководители, политици, финансисти, спортисти са укривали от данъчните власти имоти, компании, капитали и печалби.

В това укриване панамската адвокатска кантора е служила като посредник за откриване на сметки и на мними компании в няколко страни, където са били укривани парите от неплатени данъци, някои от които са идвали и от незаконни дейности.

След лицата, упоменати в разследването, бяха руският президент Владимир Путин, президентът на Украйна Володимир Зеленски, бившите премиери на Пакистан, Великобритания и Исландия – Наваз Шариф, Дейвид Камерън и Сигмундур Давид Гунлаугсон, бившият президент на Аржентина Маурисио Макри, футболната звезда Лионел Меси, испанският режисьор Педро Алмодовар.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Рухна покрива на летище в Ню Делхи

Отменени са заминаващите полети

Лондон: Русия вече не може да нанася удари с дронове дълбоко в Украйна

Украйна успешно предотвратява Русия да установи контрол над въздушното...

Автомобил се запали в движение на АМ „Тракия“ край Карнобат

Лек автомобил се запали в движение на АМ "Тракия",...

Задържаха криминално проявени мъже след кражба и грабеж в София

Двама криминално проявени мъже са задържани след кражба на...

„Възраждане“ негодуват, че прокуратурата не открива престъпление в записа на ПП-ДБ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=Z_8BSrUE2Ws&ab_channel=BulgarianNewsAgency Парламентарната група на "Възраждане" се оплака, че прокуратурата не...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg