https://www.gerb.bg/bg

ООН: Войните по света разселиха рекорден брой хора през 2023 г.

Снимка: EPA/HAITHAM IMAD

Броят на принудително разселените хора е достигнал рекордните 117,3 милиона към края на миналата година. Това съобщи Агенцията на ООН за бежанците, цитирана от „Ройтерс“.

Предупреждава се обаче, че тази цифра може да нарасне още повече, ако не се предприемат големи политически промени в световен мащаб.

Това са бежанци, търсещи убежище, вътрешно разселени хора, хора, които са принудени да напуснат поради конфликт, заради преследване, заради различни и все по-сложни форми на насилие„, заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

По негови думи конфликтът остава много дълбок двигател на разселването.

В доклада си за глобалните тенденции при принудителното разселване ВКБООН посочва, че е имало годишно увеличение на броя на принудително разселените хора през последните 12 години.

Агенцията изчислява, че принудителното разселване е продължило да се увеличава през първите четири месеца на 2024 г., като броят на разселените вероятно е надхвърлил 120 милиона души до края на април.

Освен ако няма промяна в международната геополитика, за съжаление, очаквам тази цифра да продължава да се покачва„, отбеляза Гранди по повод риска от нови конфликти.

Конфликтите, довели до разселването, включват войната в Судан, която Гранди описа като „една от най-катастрофалните„, въпреки че привлече по-малко внимание от други кризи. Той отбеляза, че над 9 милиона души са били вътрешно разселени, а други 2 милиона са избягали в съседни страни, като Чад, Египет и Южен Судан.

Хората пристигат със стотици всеки ден„, посочи Гранди, имайки предвид притока на хора, търсещи безопасност в Чад.

В Газа бомбардировките и сухопътната кампания на Израел са довели до вътрешното разселване на около 1,7 милиона души – близо 80% от населението на палестинския анклав.

Гранди предупреди, че евентуалното преминаване на жители на Газа в Египет от граничния град Рафах, за да избягат от военната офанзива на Израел, би било катастрофално.

Друга бежанска криза извън Газа би била катастрофална на всички нива, включително защото нямаме гаранция, че хората ще могат да се върнат в Газа един ден„, обясни той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Пирогов“: Падналото от тераса дете във Враца е оперирано

Спокойно е преминала нощта за 7-годишното момиченце

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ издига Рая Назарян за председател на парламента

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно....

Няма консенсус за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Лидерите на Евопейския съюз (ЕС) в понеделник вечерта не успяха...

Хагари: Хамас не може да бъде елиминиран, ще остане в Газа, ако няма алтернатива

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари определи в сряда...

Експлозия в кола на чешки туристи уби дете в Хърватия

9-годишно дете е убито, а други трима души са...

Делян Пеевски недоумява как се руши България пред очите му (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нека да се опитаме да направим нормално евроатлантическо правителство,...

Групата на ЕНП расте с още 14 евродепутати

14 евродепутати подадоха своите кандидатури за участие в групата...

Новият шеф на „Ел Би Булгарикум“: Финансовото състояние на компанията ще се стабилизира

Протестите спряха. Със синдикатите постигнахме съгласие. Договорихме 10-процентно увеличение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg