https://www.gerb.bg/bg

ООН установи: Израел е извършил престъпления срещу човечеството в Газа

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Както Израел, така и „Хамас“ са извършили военни престъпления в ранните етапи на войната в Газа. Това установи разследване на ООН, съобщава „Ройтерс“.

Посочва се, че действията на Израел представляват и престъпления срещу човечеството поради огромния брой жертви сред цивилното население.

Констатациите са от два паралелни доклада, единият фокусиран върху атаките на „Хамас“ от 7 октомври, а другият – върху военния отговор на Израел. Те са публикувани от Анкетната комисия на ООН, която има необичайно широк мандат за събиране на доказателства и идентифициране на извършителите на международни престъпления, извършени в Израел и окупираните палестински територии.

Израел не сътрудничи на комисията, която според него е антиизраелска. Тя пък твърди, че Израел възпрепятства работата му и е попречил на следователите да имат достъп както до Израел, така и до окупираните палестински територии.

Дипломатическата мисия на Израел към ООН в Женева отхвърли констатациите. „Анкетната комисия на ООН отново доказа, че всичките ѝ действия са в услуга на тясна политическа програма срещу Израел„, заяви Мейрав Ейлон Шахар, посланик на Израел в ООН в Женева.

По изчисления на Израел над 1200 души са били убити, а 250 – взети за заложници, при атаките на 7 октомври. Те предизвикаха военно отмъщение в Газа, при което са загинали над 37 000 души.

Докладите, които обхващат конфликта до края на декември, са установили, че и двете страни са извършили военни престъпления, включително изтезания; убийство или умишлено убийство; посегателства над личното достойнство; и нечовешко или жестоко отношение.

Израел е извършил и допълнителни военни престъпления, включително глад като метод на война, твърди се в доклада. Отбелязва се, че Израел не само не е осигурил основни потребности, като храна, вода, подслон и лекарства на жителите на Газа, но е „действал, за да предотврати доставките в полза на тези нужди от всеки друг“ .

Някои от военните престъпления, като например убийството, са и престъпления срещу човечеството от страна на Израел, уточнява комисията, като се използва термин, запазен за най-сериозните международни престъпления, съзнателно извършени като част от широко разпространена или систематична атака срещу цивилни.

Огромният брой цивилни жертви в Газа и масовото унищожаване на цивилни обекти и инфраструктура бяха неизбежен резултат от стратегия, предприета с намерение да причини максимални щети, пренебрегвайки принципите на разграничение, пропорционалност и адекватни предпазни мерки“, изтъква комисията.

Понякога доказателствата, събрани от такива упълномощени от ООН органи, са формирали основата за съдебно преследване на военни престъпления и могат да бъдат използвани от Международния наказателен съд.

Констатациите на комисията се основават на интервюта с жертви и свидетели, сателитни изображения, медицински доклади и проверена информация от отворен източник.

Сред констатациите в доклада от 59 страници за атаките от 7 октомври комисията потвърди четири инцидента на масови убийства в обществени убежища, което според нея предполага, че бойците са имали „постоянни оперативни инструкции“. Установен е и „модел на сексуално насилие“ от палестински въоръжени групировки.

В по-дългия доклад от 126 страници за Газа се посочва, че използването от Израел на оръжия като управляеми бомби MK84 с голям разрушителен капацитет в градски райони е несъвместимо с международното хуманитарно право, „тъй като те не могат адекватно или точно да разграничат набелязаните военни цели от цивилни обекти„.

Допълва се, че палестински мъже и момчета са били обект на престъпление срещу човечеството поради преследване, основано на пола, като се посочват случаи, при които жертвите са били принуждавани да се събличат голи на публично място в действия, „преднамерени да причинят тежко унижение„.

Констатациите ще бъдат обсъдени от Съвета по правата на човека на ООН в Женева следващата седмица.

Анкетната комисия на ООН е съставена от трима независими експерти, включително председателя ѝ южноафриканец, бивш ръководител на ООН по правата на човека Нави Пилай. Тя беше създадена през 2021 г. от Съвета в Женева. Необичайно е, че има неограничен мандат – факт, критикуван както от Израел, така и от някои от неговите съюзници.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ иска оставката на Васил Терзиев

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поиска оставката...

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Агенция "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на дипломати, че страните...

Борис Бонев се оплака от очерняща кампания срещу кмета на „Илинден“

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев видя нагъл...

Вежди Рашидов не изключва ИТН да направи кабинет с третия мандат

Рая Назарян е симпатично момиче, но въртенето ѝ в...

Пътнически и товарен влак се удариха в Индия

Товарен и пътнически влак се сблъскаха в Индия. Инцидентът...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg