https://www.gerb.bg/bg

Новият мигрантски маршрут през Финландия – хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Снимка: EPA/TOMI HANNINEN

Само жуженето на комарите нарушава спокойствието на това идилично място сред горите и сините езера на Източна Финландия – на най-дългата граница на Европейския съюз с Русия, съобщава „Ройтерс“.

Финландските власти обаче се опасяват, че тишината и спокойствието на места като Хойлола може скоро да бъдат нарушени от пристигането на голям брой мигранти – част от това, което Хелзинки счита за „хибридна война“, водена от Русия срещу Запада.

Финландия разполага повече гранични патрули, дронове и електронни детектори и изгражда огради по участъци от границата. Очаква се преди лятната си ваканция парламентът да одобри ново строго законодателство, което според критиците ще наруши ангажиментите на страната по отношение на правата на човека.

В края на миналата година Финландия затвори за неопределено време всички пропускателни пунктове за пътници по своята 1340-километрова граница с Русия, след като около 1300 мигранти от държави като Сирия и Сомалия пристигнаха по този маршрут.

Оттогава само няколко десетки търсещи убежище са пресекли гъсто залесената граница с Финландия. Хелзинки обаче смята, че Кремъл е готов да насочи още мигранти по всяко време – нещо, което Москва категорично отрича.

Съгласно планираното ново законодателство финландската гранична служба ще може да призовава хиляди резервисти да помагат в патрулирането на границата, да засичат телефонни сигнали на мигранти, да изпращат мигрантите в центрове за задържане и – най-противоречивото – да ги връщат обратно в Русия, без да приемат техните молби за убежище.

Финландия не може просто да позволи отварянето на нов маршрут за мигранти към Европа, изтъкна финландският вътрешен министър Мари Рантанен от националистическата Финландска партия.

Като цяло не става дума за мигрантски маршрут: става дума за ситуация, в която властите на друга държава помагат или дори притискат и изтласкват мигрантите към границата на Финландия„, уточни тя.

Отношенията с Москва – някога сравнително сърдечни, се влошиха рязко след решението на Финландия да се присъедини към НАТО поради руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Русия обвини Финландия, че фабрикува ситуацията по границата, като сама кани мигрантите.

Смятаме, че умишленото провокиране на „миграционна криза“ на руско-финландската държавна граница е необходимо на финландските власти, за да изпълнят плановете на НАТО и преди всичко тези на САЩ за разполагане на военна полева инфраструктура и чуждестранни войски на тяхна територия, включително в райони, граничещи с Русия„, заяви ръководителят на граничната служба на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Владимир Кулишов на 28 май.

Рантанен отхвърли това обвинение като абсурдно. Тя не предостави доказателства за твърдението си от февруари, което според нея остава валидно – че хиляди мигранти все още са в граничната зона и чакат да влязат във Финландия.

Нейното министерство призна, че плановете за временно законодателство за връщане на мигранти обратно в Русия биха нарушили международните ангажименти на Финландия относно правата на човека.

Вчера „Амнести интернешънъл“ предупреди, че плановете подкопават достъпа до убежище и рискуват да „служат като зелена светлина за насилие и отблъскване на границата“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Испанското правителство закрива Националната фондация „Франсиско Франко“

Правителството на Испания ще закрие Националната фондация "Франсиско Франко",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БТС си иска хижа „Македония“ обратно

Над 7 000 подписа са събрани от туристи, с...

Швеция вдигна изтребители заради руски военен самолет в небето си

Швеция вдигна изтребители заради руски военен самолет, съобщава "Ройтерс". Вчера...

КНДР се готви за визитата на Путин

Северна Корея изглежда се подготвя да посрещне руския президент...

Променят движението на влаковете през гара Пловдив

БДЖ предупреждава за промяна в движението на влаковете през...

Швейцария обеща да не арестува Путин

Нов кръг от преговорите за мир

Медведев: Следващото предложение на Русия към Украйна ще бъде по-лошо от предишното

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg