https://www.gerb.bg/bg

Нови скандални разкрития за босовете на „Bulmint“ Владимир Спасов, Пламен Запрянов и Нина Йорданова (СНИМКИ)

След като преди дни BBC разкри как родни политици и магистрати са разпъвали чадър над криптокралицата Ружа Игнатова, техен презокеански колега е на път да разобличи друга, не по-малко чудовищна измама с български корени. Блогърът с американски корени Cain Brunmaiser (бел.ред. – името на колегата е променено и от съображения за собствената му сигурност той пожела да бъде представен с творческия си псевдоним) преди месец е бил в България с цел да установи връзки с представители на родни медии. Целта е да му помогнат да разплете схема, конкурираща успешно измамите на OneCoin, пише сайта kriminalni.com.

На прицела му е пловдивското дружество за сечене на инвестиционни монети „Булминт Уан“ ООД. То е било обект на разследване от ФБР за увреждане на интересите на над 2 милиона американски инвеститори. Негови източници в САЩ, сред които са и част от окрадените фирми, са му подсказали, че съдружниците Владимир Спасов и Пламен Запрянов са се измъкнали от тамошното правосъдие след като са били предупредени от бившия главен прокурор Иван Гешев, че срещу тях се води разследване. Нещо повече! Лобистките кантори, защитаващи интереса на пострадалите, имали неопровержими доказателства, че родната прокуратура по онова време е подала към партньорските служби подвеждаща информация за босовете на “Булминт”.

Съдружниците Владимир Спасов (вляво), Пламен Запрянов (вдясно) и Нина Йорданова

Посещение на блогъра в Пловдив, където е базирана фабриката на Владимир Спасов и Пламен Запрянов засилило подозренията му след като журналисти под тепетата му подсказали, че “Булминт” е сред спонсорите на Гешевата партия. Дали американският журналист е съумял да събере документални доказателства за близостта между ексглавния прокурор и производителите на ценни монети, не получихме еднозначен отговор.

Докато той продължава с разследването си, нека си припомним историята с измамите на “Булминт” – такава, каквато тя беше разказана в медиите миналата година.

Федералното бюро за разследване на САЩ извършва обширно разследване на българската фирма „Булминт Уан“ ООД. След като са получили сигнали от над 2 хиляди американски инвеститори от 9 щата, пише сайтът The Masks. Те са закупили инвестиционно сребро преди месеци. До момента не са получили нищо от поръчките си, съобщи източник в спецслужбите.

Инвестиционните монети са предлагани от калифорнийска компания. Като производител на монетите е избран частен монетен двор в Пловдив с името „Булминт Уан“. Първоначално поръчките са изпълнявани успешно. След редица грешни бизнес решения от страна на „Булминт“, те не успели да доставят последните половин милион монети на стойност близо 15 милиона долара, а са били планирани за началото на септември.

Струва си да се напомни, че „Булминт“ вече бяха жертви на измама на стойност над 7 милиона лева през тази година чрез „фишинг“ схема. Тя включваше мними златни мини в Мали и Буркина Фасо.

Съдружниците Владимир Спасов (вляво), Пламен Запрянов (вдясно) и Нина Йорданова са в основата на схемата.

Владимир Спасов и Пламен Запрянов

Според анонимни източници от фирмата, двамата собственици на „Булминт“, Владимир Спасов и Пламен Запрянов в момента активно търсят финансиране. Като обикалят банковите клонове в града под тепетата. С цел да се защитят от наказателно преследване от американската правосъдна система.

Известно е, че американските власти са много строги по отношение на инвестиционни измами. През 2019 година по тяхно искане Апелативният съд в София екстрадира българския гражданин, Росен Йосифов. Той беше обвинен в измама на инвеститори от САЩ. Впоследствие Йосифов беше осъден на 10 години и 1 месец затвор в щатите.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Наводнения заляха североизточен Бангладеш

Мусонните дъждове причиниха мащабни наводнения в североизточен Бангладеш, блокирайки...

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Разследват бившия министър на отбраната на Словакия за саботаж

Правителството на Словакия поиска от полицията да разследва бившия...

Крадец задигна 6000 лв. от дентална клиника в Хасково

Крадец задигна голяма парична сума от дентална клиника в...

Горещините в Северното полукълбо започнаха още преди лятото

Опасни горещи вълни обхващат четири континента, докато Северното полукълбо...

Русия и Украйна не успяват да намерят посредник за Женевските конвенции

Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрей Сибига заяви,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg