https://www.gerb.bg/bg

МРРБ се ослушва с делото за собствеността на Руската църква

Снимка: (архив) Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Министерството на регионалното развитие и благоустройството така и не е завело дело в съда, с което да поиска признаването, че Руската църква в София е на България, а не на Москва, пише в. „Сега“.

Припомняме, на 1 ноември миналата година и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от тогавашния регионален министър Андрей Цеков да предприеме това след изследване на прокуратурата на фактите и обстоятелствата, свързани със собствеността на Руската църква. Държавното обвинение работи по проверката около месец преди това.

Времето на Цеков на поста обаче не стигна за това, а неговата приемничка в МРРБ Виолета Коритарова също не се задейства по случая.

Сарафов посочи, че от МРРБ зависи какви действия ще предприемат. Той обясни, че няма как да се търси наказателна отговорност от министъра за бездействие, защото не става въпрос за негово задължение, а за реализиране на правомощие.

Проверката на държавното обвинение установи, че

с нотариален акт от 23 юли 1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и на земята, върху която е построен. Основанието е дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство. Открит е крепостен акт, издаден на 7 ноември 1898 г., за дарение на „едно празно градско място в София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България„.

Отбелязва се, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенцията по вписванията на прокуратурата.

Прокуратурата счита, че от събраните данни е видно, че по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, трябва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, обаче не са открити.

На 24 юли 2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти – а именно, че обектите са собственост на руското посолство. Това обаче е направено въз основа само на нотариалния акт.

Държавното обвинение посочва, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

При проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен тези за възстановяването ѝ, нито са приложени писмени доказателства за изпълнение на изискванията на закона и на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга.

Припомняме, през септември 2023 г. България изгони трима руски духовници за шпионаж. Тогава руският посланик у нас затвори храма „Св. Николай Мирликойски Чудотворец“ с аргумента, че няма кой да води службите.

Светските власти изказаха също само предположения по статута и начина на стопанисване на църквата, като само от Министерството на правосъдието заявиха, че собствеността трябва да се изследва по-задълбочено.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Костадинов с оферта за управление с ПП-ДБ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=YGX-K2zoEkE Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е готов на съвместно...

Лека кола и тир се удариха челно на пътя Лом – Козлодуй

Лек автомобил и тир се удариха челно край монтанското...

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

КНДР видя зад военни учения „азиатско НАТО“

Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на...

Костадинов с оферта за управление с ПП-ДБ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=YGX-K2zoEkE Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е готов на съвместно...

Окончателно: С 1,77% поскъпва средно токът в страната от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране () утвърди със...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg