https://www.gerb.bg/bg

Марк Рюте е против съвместното финансиране на отбранителни проекти от ЕС

Снимка: (архив) EPA

Лидерите от срещата на върха на ЕС са разкритикували холандския премиер Марк Рюте, който беше избран за следващият генерален секретар на НАТО, понеже се е противопоставил срещу предложенията за съвместно финансиране на отбранителни проекти от съюза. Това е казал премиерът на Полша Доналд Туск, предаде „Ройтерс“.

Отбраната е централна тема на срещата на върха в Брюксел, на която присъства и украинският президент Володимир Зеленски, и започна на 27 юни.

Лидерите са обсъдили предложения за общо финансиране на отбранителни проекти в блока, но те са срещнали противопоставяне от страна на Рюте и германския канцлер Олаф Шолц.

Всички, почти всички, шумно напомниха на Марк Рюте, че той скоро ще поеме ролята на генерален секретар на НАТО и че трябва да направи всичко, за да гарантира, че Европа няма да пести пари и ресурси (за отбрана)„, обясни Туск пред репортери и допълни, че Рюте е силна личност, опитен политик, но Туск е видял „изчервяване на лицето му, след като всички му посочиха: „Чакай малко, човече, трябва да мобилизираш всички да харчат повече, а не по-малко за защита„.

От своя страна холандският премиер е заявил пред медиите, че дискусиите относно финансирането на отбраната са били „трудни“.

Ясно е, че някои страни се противопоставиха на тази идея, която не беше официално на масата, но която присъстваше в стаята, относно използването на еврооблигации за разходи за отбрана„, отбеляза той, но все пак са стигнали „до общи заключения.“

Холандия отдавна се застъпва за фискална дисциплина в 27-членния блок и се противопоставя на емитирането на съвместен дълг.

След срещата Олаф Шолц подчерта, че ЕС не трябва да съсредоточава усилията си към финансирането за закупуване на оръжия, а към насърчаването на по-добра координация на отбранителната индустрия.

Доналд Туск пък каза, че е бил „много ядосан“ на аргументите, които е чул срещу общото финансиране на отбранителни проекти. Полша харчи около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана тази година, най-високият процент в НАТО.

Припомняме, че Полша, Латвия, Литва и Естония призоваваха Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата с Русия и Беларус, за да защити ЕС от военни заплахи и други вредни действия от Москва. Предложението беше обсъдено на откриващата среща на върха на ЕС в Брюксел на 27 юни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съдът остави в ареста хакера „Емил Кюлев“

Съдът в неделя остави за постоянно в ареста хакера Теодор...

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

Червено ниво за тероризъм до вторник в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че червеното...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВР загубили дирите на Брендо, след като Украйна го пуснала

И пред журналистите в кулоарите на Партийния дом служебният...

Терорист рани с арбалет жандармерист пред израелското посолство в Белград (СНИМКИ)

Жандармерист е прострелян във врата с арбалет пред посолството...

Под заплаха ли се предаде Брендо на полицията?

Най-реалистичната причина Евелин Банев-Брендо да се върне в България...

Върховният съд на Израел иска наборна служба и за ултраортодоксалните евреи

Върховният съд на Израел постанови във вторник, че правителството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg