https://www.gerb.bg/bg

Кой е Евгений Пригожин? (ВИДЕО)

Кой е Евгений Пригожин? От продавач на хотдог, бизнесмен до командир на частна армия.  

Той е роден в Санкт Петербург, родният град на Владимир Путин. 62-годишният Пригожин дълги години е сред приближените и доверените хора на руския президент.

Първата си присъда получава през 1979 г., когато е едва 18-годишен. Осъден е условно на две години и половина заради кражба. Две години по-късно получава нова присъда – 13 години затвор за грабеж и кражба. Девет от тях излежава зад решетките.

Познанството на Путин и Пригожин датира от 90-те години на 20 век, когато след завръщането си от ГДР, Путин работи в кметството на тогавашния все още Ленинград. По същото време освободен от затвора, Пригожин продава хотдог, а по-късно влиза в ресторантьорския бизнес. Така възниква прякорът му „готвачът на Путин“. С годините развива кариера на успешен бизнесмен, подкрепян от Кремъл.

Така Пригожин се превръща в ключов играч в пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна чрез частната си армия „Вагнер“. 

Без да е чужд на руските затвори, той вербува хиляди осъдени престъпници от затвора за своята армия – без значение колко тежки са престъпленията им – стига да се съгласят да се бият за него в Украйна.

Пригожин стои извън прожекторите до 2014 г. Дотогава наемниците на “Вагнер” участват в тайни операции в Африка и в Близкия изток, и са известни с извършването на зверствата и срещу цивилни и деца.

Частната руска армия бе съставена от бивши военни. От 5 000 в началото броят им вече е над 50 000 души.

Между „Вагнер“ и руското министерство на отбраната имаше много публични пререкания относно воденето на войната. Пригожин неколкократно обвини министерството, че не е снабдило групировката му с боеприпаси.

Напрежението между основателя на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин и Москва ескалира на 24 юни. Тогава Пригожин обвини Кремъл, че е нападнал неговите бойци с въздушна атака в петък. В „Телеграм“ лидерът на „Вагнер“ определи военното командване на Русия като „истинско зло, което трябва да бъде спряно“. Обяви „марш за справедливост“. Кремъл отрече да има общо с военната атака срещу „Вагнер“. Определи действията на Пригожин като престъпни.

Започнаха и затягане на мерките за сигурност в руската столица Москва, а военното командване призова бойците от „Вагнер“ да се предадат.

Частната военна компания стигна почти до Москва, когато внезапно бяха отзовани от своя лидер Пригожин. Той прие условия за деескалация на напрежението след преговори с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Миналата година групировката е регистрирана официално като компания и открива офис в Санкт Петербург.

източник: btvnovinite.bg

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Приключиха изборите в Иран

Гласуването на предсрочните президентски избори в Иран приключи, но...

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите от Йемен обявиха в понеделник, че са извършили...

Още един депутат от ДПС се отрече от вчерашния си вот

Още един депутат от ДПС се обяви против вота...

БСП и ИТН „засекретиха“ позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО

Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg