https://www.gerb.bg/bg

Китай увещава ЕС да не върви „в грешната посока“ с митата върху електромобилите му

Снимка: iStock

Пекин се надява, че Европейският съюз ще преразгледа митата върху китайските електрически превозни средства и ще спре да върви в „грешната посока“, за да предпази своята автомобилна индустрия от конкуренция, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на държавната информационна агенция „Синхуа“.

Реакцията от страна на Китай и други, замесени в спора – европейски и китайски производители на автомобили, показва ясно противопоставяне на решението на ЕС и желание за деескалация на ситуацията.

Хора от бранша твърдят, че както Европа, така и Китай имат причини да искат да сключат споразумение през следващите месеци, за да избегнат добавянето на милиарди долари нови разходи за китайските производители на електрически автомобили, тъй като процесът на ЕС позволява преразглеждане.

Пекин заяви, че ще предприеме мерки за защита на своите интереси, след като вчера Европейската комисия обяви, че ще наложи допълнителни мита до 38,1% върху вносните китайски електромобили от юли.

Предвид тяхната икономическа структура и огромен размер, Китай и ЕС се обслужват най-добре, като се обединят по големи икономически и търговски въпроси„, пише „Синхуа“.

Брюксел, изглежда, е оставил малко място на двете страни да продължат консултациите си, за да намерят решение и да избегнат най-лошия сценарий, добавя китайската агенция.

„Надяваме се, че ЕС ще направи сериозно преосмисляне и ще спре да върви в грешната посока“.

Пекин отхвърли аргумента на ЕС и САЩ, че китайската индустрия за електромобили работи със свръхкапацитет, който застрашава автомобилните производители в чужбина чрез субсидиран износ. Отбелязва се, че митата ще забавят навлизането на електрически превозни средства, ще застрашат целите за изменение на климата и ще повишат разходите за потребителите.

Ходът на ЕС идва по-малко от месец, след като Вашингтон разкри плановете си да учетвори митата за китайските електромобили до 100%.

Брюксел заяви и че ще се бори срещу китайските субсидии с допълнителни мита, вариращи от 17,4% за BYD до 38,1% за SAIC, в допълнение към стандартните 10% мита за автомобили. Това повишава най-високия общ процент до почти 50%.

Държавната компания SAIC, която разчита на съвместни предприятия с Volkswagen и General Motors, за да бъде най-големият производител на автомобили в Китай, днес заяви, че е дълбоко загрижена от митата.

SAIC е най-големият производител на автомобили в Китай от близо две десетилетия, но продажбите му са под натиск и работи за намаляване на броя на служителите.

Европейските регулатори ще разгледат заемите от китайски държавни банки и държавната собственост като субсидии, подлежащи на допълнителни мита.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Испанското правителство закрива Националната фондация „Франсиско Франко“

Правителството на Испания ще закрие Националната фондация "Франсиско Франко",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай вдигна мерника на свинското месо от ЕС

Китай може да наложи временни антидъмпингови мерки върху вноса...

Иран осъди критиките на Г-7 за ядрената си програма

Иран призова Г-7 да се дистанцира от "разрушителните политики...

5100 СИК с безгрешни протоколи получават бонуса от 25 лв.

От 12 500 СИК 5100 са предали протоколите без...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Благо Джизъса се цани за „Ерген“ 4

Благой Георгиев, по- извстен с прозвището Джизъса имал мераци...

Борислав Гуцанов: България има нужда от силна лява партия

На България е необходима силна лява партия. Трябва да...

Анализатори: Кабинет ще има, търси се премиер

Политологът Даниел Смилов заяви, че естественото място на ПП-ДБ...

Владимир Путин: 700 000 руснаци се сражават в Украйна

Руският президент Владимир Путин каза по телевизията в петък, че...

Съдът отказа да разгледа жалба на „Величие“ срещу изборните резултати

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалба от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg