https://www.gerb.bg/bg

Ким Чен Ун се хвали с ядрени ракети пред Шойгу (СНИМКИ/ВИДЕО)

Министърът на отбраната на Русия придружи лидера на Северна Корея Ким Чен Ун на изложение за отбрана, на което бяха представени забранените балистични ракети на Севера, докато съседите обещаха да засилят връзките си, съобщиха севернокорейските държавни медии в четвъртък, пише „Ройтерс“. 

Руският министър Сергей Шойгу и китайска делегация, водена от член на Политбюро на Комунистическата партия, пристигнаха в Северна Корея тази седмица за 70-ата годишнина от края на Корейската война, отбелязана в Северна Корея като „Ден на победата“.

Ракетите с ядрен капацитет са забранени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООНприети с подкрепата на Русия и Китай. Но тази седмица те предоставиха поразителен фон за демонстрация на солидарност от страни, обединени от съперничеството си със САЩ и възраждане на това, което някои анализатори виждат като тяхна коалиция от ерата на Студената война.

Посещението на Шойгу беше първото на руски министър на отбраната в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

За Северна Корея пристигането на делегациите бележи първото голямо отваряне към света след пандемията COVID-19.

Ким изрази възгледите си по въпроси от взаимен интерес в борбата за защита на суверенитета, развитието и интересите на двете страни от своеволните и произволни практики на империалистите и за осъществяване на международната справедливост и мир„, предадоха севернокорейските медии.

Снимка: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Държавната информационна агенция KCNA не спомена войната в Украйна, но беше съобщено, че министърът на отбраната на Северна Корея Кан Сун Нам е казал, че Пхенян напълно подкрепя „битката за справедливост“ на Русия и защитата на нейния суверенитет.

„Обща решимост за противопоставяне на Запада“

Шойгу даде на Ким писмо от руския президент Владимир Путин, в което се признава подкрепата му.

Силната подкрепа от страна на КНДР за специалната военна операция в Украйна и солидарността с Русия по ключови международни въпроси допълнително подчертават нашия общ интерес и решимост да се противопоставим на политиката на колективния Запад, който пречи на установяването на наистина многополюсен, справедлив световен ред„, се казва в него, според руската държавна информационна агенция РИА.

Снимки на държавните медии показват Ким и неговите гости на изложба на някои от балистичните ракети на Севера в многоосни транспортни пускови установки. Друго изображение показва това, което според анализаторите изглежда е нов дрон.

Изминахме дълъг път от времето, когато Северна Корея избягваше да демонстрира ядрените си способности, когато висши чуждестранни високопоставени лица от Русия и Китай бяха в града„, каза Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация Карнеги за международен мир.

Личното турне на Шойгу – и желанието на Шойгу да бъде сниман с Ким по време на това турне – е доказателство, че Москва е самодоволна от продължаващата ядрена модернизация на Северна Корея„, каза той.

Ким се срещна и с члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун за разговори и му беше връчено писмо от китайския президент Си Дзинпин, съобщават севернокорейските медии.

Посещението на Ли показа ангажимента на Си към приятелството между Северна Корея и Китай, каза Ким, цитиран от KCNA.

Снимка: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Снимки на държавните медии показаха Ким на голямо показно представление, оградено от Шойгу и Ли, на фона на който се включваше лозунг, използван от китайската армия по време на Корейската война, който се заклева да „се противопостави на агресорите САЩ„.

По-късно Северна Корея проведе дългоочакван нощен военен парад, събитие, което се очаква да покаже най-новите си оръжия, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Държавните медии на Пхенян не са съобщили за парада до четвъртък вечерта.

„Путин се обръща към други за подкрепа на войната си“

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че действията на Русия към Северна Корея отразяват нейните трудности при доставянето на оръжие.

Не е тайна… Путин се обръща към други страни за помощ и подкрепа при воденето на войната му в Украйна. И това включва, както знаем, някои контакти със (Северна Корея)„, каза той.

Белият дом заяви, че Северна Корея е изпратила оръжия, включително ракети на Русия. Северна Корея и Русия отричат да извършват оръжейни сделки.

Руското посещение повишава перспективата за по-открита подкрепа за Северна Корея, особено с Русия, изолирана от Запада заради нахлуването й в Украйна, казаха анализатори.

Един от тях каза, че проверката на Шойгу на севернокорейските ракети предполага, че Русия приема програмата за ядрени оръжия на Пхенян.

Снимка: EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Това може да означава, че настоящите геополитически обстоятелства започват да подкопават дългогодишния интерес на Русия към запазване на глобалния режим на неразпространение„, каза Артьом Лукин, професор в Далекоизточния федерален университет на Русия във Владивосток.

Едновременните посещения на високопоставени служители бяха знак за съживяване на руско-китайско-севернокорейската коалиция, която първоначално съществуваше в края на 40-те и 50-те години на миналия век, но сега е вероятно да бъде ръководена от Пекин, а не от Москва, добави той.

Южна Корея отбеляза, че официалната позиция на Русия е била да се противопостави на ядрената програма на Северна Корея и каза, че се надява посещението на Шойгу да помогне на Севера да се върне към диалога.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж попадна в ареста за принуда и закана за убийство в Старозагорско

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за...

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

Съюзниците обещали на Украйна 60 млрд. долара военна помощ годишно

Военните обещания, посочени в 20-те споразумения за сигурност, които...

Труп в центъра на София! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Труп в центъра на София ужаси столичани в ранни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg